Dario Vučić: Volio bih da Gertruda Munitić dođe na premijeru

5
V.A.Z.
Dario Vučić: Volio bih da Gertruda Munitić dođe na premijeru
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Atmosfera s probe za Malu Floramye (bez kostima i scenografije)

Nakon četiri decenije, poznati operetni klasik "Mala Floramye" splitskog kompozitora Ive Tijardovića, ponovo će se naći na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Predstava po kojoj je "Kuća na obali" bila poznata u prijeratnom periodu svoju popularnost, koliko predivnoj tijardovićevoj muzici, duguje i čuvenoj Gertrudi Munitić koja je ostvarila nezaboravnu interpretaciju glavne uloge. 

"Ova predstava bila je jedna od poznatijih produkcija Narodnog pozorišta, a izvodila se i u svim opernim kućama u bivšoj Jugoslaviji. Bila je posvećena svim narodima koji su živjeli u zajedničkoj družavi. A jedna od najpoznatijih Floramye svakako je bila Gertruda Munitić, primadona sarajevske Opere. Velika mi je želja da gospođa Munitić dođe na premijeru i pogleda novo uprizorenje ove predstave", kaže Dario Vučić, dirigent u razgovoru za Radiosarajevo.ba. 

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Maestro Dario Vučić ističe kako je mlada ekipa koja realizira ovaj produkcijski poduhvat naprosto oduševljena radom i pripremama koje predvodi redatelj Ivan Leo Lemo. 

"Svi smo radosni što radimo na predstavi koja je trebala biti premijerno izvedena u martu 2020, ali je to bilo onemogućeno usljed COVID-a. Solistica Aida Čorbadžić veoma lijepo donosi glavnu ulogu, a tu su i kolege Ileš Bečei, Jasmin Bašić, Melisa Hajrulahović Tomić. Mnogo manjih ali karakterenih uloga dodijeljeno je članovima hora. Svi nastupaju s radošću, mnogo energije i živosti. Lijepo je ponovo biti sa svim izvođačima i Sarajevskom filharmonijom", kaže maestro Vučić.     

Dario Vučić, dirigent - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Dario Vučić oredvodi probu za Malu Floramye

Posebnost ove produkcije je učešće Baleta koji izvodi numeru nazvanu "Nacionalni plesovi", a radi se o potpuriju igara naroda nekadašnje Jugoslavije. 

"Tijardović kao kosmopolit je ovu numeru otvorio sa kolom svih naroda, a onda se redaju plesovi nazvani "Srpkinje", "Bosanke", "Makedonke", "Crnogorke", "Hrvatice" i "Slovenke". Svi narodi su predstavljeni kroz muziku. Naša koreografkinja Belma Čečo je ovdje dala svoj doprinos. Ovaj dio operete Mala Florami  često nije izvođen, pogotovo tokom devedesetih godina. Ali nama je drago da ovom prilikom vraćamo na scenu kao lijep koreografski segment, koji se odlikuje lijepom muzikom i raznolikošću", otkriva Vučić.

Predstava obilježena Mediteranom i Splitom Ive Tijardovića odlikuje se melodičnom muzikom i karakterističnim arijama: 

"To je lepršava, treperava i burleskna muzika koja se sviđa publici. U nekim segmentima je veoma plesna ali to jeste karakteristika operete kao žanra. Ima tu dosta uticaja Dalmacije.  Mislim da će ova predstava opet prijeniti pažnju kao nekada", kaže dirigent Dario Vučić.

Operetu Mala Floramye možete pogledati premijerno u petak 4. februara, dok je prva repriza najavljena za subotu 5. februara.  

Dario Vučić, dirigent - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Atmosfera s probe za Malu Floramye

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije