Mediha Musliović: Jokasta je jedan od najzločestijih likova moje karijere

1
Vesna Andree Zaimović
Mediha Musliović: Jokasta je jedan od najzločestijih likova moje karijere
Foto: Velija Hasanbegović / Scena iz predstave Car Edip

Kompleksni međuljudski odnosi u starogrčkoj drami Car Edip izazov su za mnoge teatarske kompanije. Najnovije uprizorenje poznate Sofoklove tragedije stiže na repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo, nakon premijere i prve reprize najavljene za petak 14. i subotu 15. januara. 

Na čelu zahtjevne produkcije stoji Diego De Brea, slovenački redatelj i scenograf, koji je sarajevskoj publici poznat odranije, prvenstveno zahvaljujući predstavi Kralj Lear na istoj sceni. Ovaj put, zajedno s autorskim i glumačkim timom, upustio se u zahtjevno istraživanje korijena ljudskog zla simboliziranog kroz kletvu koja se nadvila nad mitskim likovima u gradu Tebi.

Ono što je tada bila kuga, danas se može tumačiti kao COVID, a i jedno i drugo svoje uzroke ima u ljudskoj zloći, pohlepi i destrukciji koja je ljudima toliko prirođena. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Lik Edipa tragičan je od djetinjstva, kada su ga žrtvovali roditlelji. Godinama nakon toga Edip je, nesvjestan šta čini, ubio svog oca i oženio svoju majku koja će roditi njegovu djecu. Time je  svoje potomke i svoj narod izložio patnji i propasti. Tragedija napisana prije 2500 godina danas se čita kroz nove prizme aktuelnosti.  

Lik Edipive majke i žene oživjela je Mediha Musliović koja u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da je ovo njeno drugo igranje ove uloge.  

"O Jokasti ne piše mnogo i nemamo mnogo podataka, osim onoga što saznajemo kroz Edipa, njegov kompleks i odnose drugih ljudi. To je složen lik, pogotovo u ovoj dramaturgiji i specifičnoj perspektivi Diega De Bree. Iako sam Jokastu igrala prije nekoliko godina, apsolutno se razlikuje od ovoga što ću igrati sada" kaže glumica. 

Scena iz predstave Car Edip - undefined

Foto: Velija Hasanbegović: Mediha Musliović u predstavi Car Edip

Na pitanje koliki teret krivice i vijekovnog tabua snosi Jokasta, nije lako dati odgovor. Mediha Musliović kaže: 

"Mislim da je ovo jedan od najzloćestijih likova koji sam igrala u karijeri. Jokasta je kriva kao majka koja je svoje dijete dala da bude žrtvovano. U istraživanju zajedno s Diegom smo postavljali mnoga pitanja. Da li je ona silovana, da li je bila primorana? Zašto je to uradila? Ono do čega smo došli je  da je ipak Laj, njen muž, odlučio umjesto nje koja je bila silovana i primorana na to. Ona je kroz život nosila to breme, grižu savjesti i zlu kob koja ju je stigla. Kod nas se kaže 'Zaklelo se nebo i zemlja da se ništa ne može tajiti' a ona je tajila cijeli život. Tako smo i mi u situaciji da vidimo šta sve sakrivamo, šta se desi onima koji su zatajili zločin, onima koji su to gledali i bili saučesnici time što nisu reagovali. Sve to u liku Jokaste možemo analizirati iz današnje perspektive."

Raditi sa slovenačkim redateljem Diegom De Brea je iscrpljujuće, ali rezultat ne izostaje. Naša sagovornica kaže da se radi o redatelju i umjetniku ogromne mašte: 

"Radili smo zajedno i Kralja Leara i već tada sam shvatila da je on jedan virtuoz. Prebogato maštovit čovjek koji bez prestanka prelazi iz jednog svijeta u drugi, istražuje, kopa po našoj unutrašnjosti. Mi smo mu inspiracija i zahvaljujući nama od dobija nove ideje. Treba znati uhvatiti korak s njim jer je nepredvidiv i neuhvatljiv, ali ako uspijete stići frekvencijui njegovog uma lakše ćete vladati sa samom sobom".

Mladi glumac Dino Bajrović koji će utjelotvoriti Cara Edipa, u ovu produkciju ušao je na osnovu audicije. Pitali smo iskusnu glumicu šta za nju znači suradnja s ovakvim partnerom na sceni. 

"Uz sve pohvale i svu začuđenost u poznavanju ovakvog mladog čovjeka. Prije toga sam ga gledala u jednoj predstavi gdje me ostavio bez riječi. Scena Narodnog pozorišta itekako zaslužuje da ima ovakvog glumca. Ovo što sada nudi je magično i jako, sav njegov talenat, raskoš, dikcija, artikulacija, fokus... bit će to velikan teatra", zaključuje Mediha Musliović, prvakinja Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Mediha Musliović - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Mediha Musliović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije