Predstava Car Edip: Savremeno viđenje tragedije stare 2500 godina

0
V.A.Z.
Predstava Car Edip: Savremeno viđenje tragedije stare 2500 godina
Foto: Velija Hasanbegović / Scena iz predstave Car Edip

Car Edip, tragedija starogrčkog pisca Sofoklea, već dva i po milenija plijeni pažnju svojom univerzalnom aktualnošću, kompleksnošću odnosa između likova i propitivanjem razloga za ljudsko zlo.   

"Klasici se uvijek vraćamo kada postavljamo teška pitanja o vremenu u kojem živimo",  rekao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo na press konferenciji povodom novog postavljanje drame Car Edip na repertoar.

Premijera nas očekuju petak 14. januara, a prva repriza 15. januara u 19,30. 

U teškim vremenima za bilo kakvu teatarsku produkciju, dok COVID već dvije godine ograničava interakcije između ljudi, za novo čitanje klasične tragedije zadužen je Diego De Brea, slovenački redatelj odranije poznat sarajevskoj publici. 

Zvanično: Sergej Barbarez novi selektor reprezentacije BiH

Zvanično: Sergej Barbarez novi selektor reprezentacije BiH

Dok je Tebom vladala kuga čiji korijeni i uzroci sežu u zlo koje je u neznanju počinio Edip ubivši oca i oženivši sopstenu majku, danas u 21. stoljeću suočavamo se s posljedicama pohlepe, mržnje i zla koje su počinili naši prethodnici i još uvijek čine savremenici. Prorok Tiresije rekao bi - i dalje smo slijepi premda imamo vid. 

Scena iz predstave Car Edip - undefined

Foto: Velija Hasanbegović: Scena iz predstave Car Edip

Govoreći o tome na konferenciji za medije, Diego De Brea je istaknuo kako starogrčka tragedija zahtijeva da se otkriju sve mane protagonista, a ne kvalitete. Ovo je bilo polazište za svojevrsni 'workshop' kroz koji su prolazili glumci i autorski tim. Redatelj je od svakoga tražio da se susretne sa sopstvenim slabostima kako bi proces pomirenja i  izliječenja na simboličan način doveo do predstave. 

"Iako svi znamo o čemu je ova tragedija, pitamo se šta zapravo znamo o Edipu? Jedina mana koju on nije imao je "Edipov kompleks" jer nije bio svjestan toga. Ali kao i svi drugi ljudi, i on je čovjek pun mana - pohlepa, osvetoljubivost, zloba", pojasnio je De Brea.

Scena iz predstave Car Edip - undefined

Foto: Velija Hasanbegović: Scena iz predstave Car Edip

Glumačka postava koja će ovu dramu iznijeti na scenu svedena je na šest protagonista. 

"Među njih šest, čak četvorica glumaca su mlađi od 35 godina i angažirani su na osnovu audicije", istaknula je direktorica Drame Vedrana Božinović.

"Ovom predstavom, Drama NPS ispunjava dva svoja obećanja - da će postavljati klasične komade na savremen način i da će šansu davati mladim ljudima", napomenula je Božinović. 

Lik glavnog protagoniste, Cara Edipa, tumači mladi glumac Dino Bajrović kojem ovaj angažman predstavlja izazov. Njegova partnerica na sceni je prvakinja drame Mediha Musliović u ulozi Jokaste (majke).

Lik proroka Tiresija tumači Izudin Bajrović, a u podjeli su još i glumci mlađe generacije Damir Čobo, Damir Mašić i Emir Fejzić. Dramaturgiju potpisuje Džejna Hodžić a kostimografiju gost iz Makedonije Blagoj Micevski.

Sofoklo: CAR EDIP, tragedija

adaptacija, režija i scenografija: DIEGO de BREA
dramaturgija: DŽEJNA HODŽIĆ
kostimografija: BLAGOJ MICEVSKI

EDIP, vladar tebanski DINO BAJROVIĆ
JOKASTA, žena njegova MEDIHA MUSLIOVIĆ
KREONT, brat Jokastin DAMIR ČOBO
TIRESIJA, prorok IZUDIN BAJROVIĆ
SVEĆENIK i ZBOROVOĐA DAMIR MAŠIĆ
GLASNIK EMIR FEJZIĆ
PASTIR DAMIR ČOBO, DAMIR MAŠIĆ

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije