Sarajevo / Otvorena izložba 'Theatrum Memoriae: Narodno pozorište Sarajevo 1921–2021'

30. 11. 2021. u 19:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom premijere Prodane nevjeste, na trgu ispred pozorišta postavljena je izložba na otvorenom.

Stogodišnjica postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo obilježava se mnoštvom svečanih događaja. Među njima je i izložba Theatrum Memoriae: Narodno pozorište Sarajevo (1921–2021) koja je večeras otvorena na trgu Susan Sontag.

Na deset panoa predatavljeno je deset dekada u postojanju najstarije teatarske kuće u BiH. 

Autor izložbe je historičar umjetnosti i komparativist iz Sarajeva Igor Vučak.

Igor Vučak, autor izložbe Theatrum Memoriae - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Igor Vučak, autor izložbe Theatrum Memoriae

Kroz fotografije predstava, pred gledaocima su oživjeli neki od književnih likova iz djela Molièrea, Shakespearea, Čehova, Strindberga, Brechta, Millera, Becketta, Pamuka, Kulenovića, Nušića, Selimovića, Samokovlije, Sidrana i drugih značajnih domaćih, regionalnih i inostranih autora.

Prikazne su scene iz domaćih i klasičnih opera: „Prodana nevjesta“, „Don Carlos“, „Moć sudbine“, „Koštana“, „Carmen“, „Hasanaginica“, „Don Pasquale“, „Turandot“, „Nikola Šubić Zrinjski“, „Aida“ i „Ekvinocij“, samo su neke od njih. „Theatrum Memoriae“ će ponuditi i osvrt na značajne trenutke iz baletne umjetnosti: „Žetva“, „Grozdanin kikot“, „Ohridska legenda“, „Labudovo jezero“, „Giselle“, „Bahčisarajska fontana“, „Bolero“, „Carmen“, „Hasanaginica“, „Okovani Prometej“, „Plavo“, te međunarodno nagrađivane scenske kantate „Carmine Burane“ premijerno izvedene u NPS 1984. godine.

Iizložba  - undefined

Izložba Theatrum Memoriae: Narodno pozorište Sarajevo (1921–2021) 

Tu su i prigodni tekstovi kojima se u kratkim crtama obuhvaća grandiozna historija Narodnog pozorišta Sarajevo koje je u proteklih 100 godina realiziralo preko 1.500 premijernih predstava.

Izložba će se u narednim danima moći pogledati na trgu ispred Narodnog pozorišta, odnosno u foajeu, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Iizložba  - undefined

Izložba Theatrum Memoriae: Narodno pozorište Sarajevo (1921–2021) 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA