Maske Historijskog muzeja inspirisane vitražom "Smrt fašizmu, sloboda narodu"

Radiosarajevo.ba
Maske Historijskog muzeja inspirisane vitražom "Smrt fašizmu, sloboda narodu"
A. K. / Radiosarajevo.ba / Zaštitne maske Historijskog muzeja

Poznato je svima da sedam krovnih institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu sve teže dolaze do novčanih sredstava koja su im neophodna da bi nesmetano radile, a još uvijek nije pronađeno sistemsko rješenje za njihovo stalno finansiranje.

Jedna od tih institucija je i Historijski muzej BiH čija je uprava skupa sa zaposlenicima pokrenula još jednu akciju kojom nastoji pokriti barem osnovne izdatke za rad.

Naime, Historijski je nedavno pustio u prodaju zaštitne maske s motivom vitraža Smrt fašizmu, sloboda narodu autora Voje Dimitrijevića, koji se nalazi u središnjem dijelu zgrade.

Valja istaći da dizajn ovih maski potpisuje Belma Arnautović, a idejno rješenje za ovaj poduhvat nastalo je još u martuna samom početku pandemije.

"Maske Historijskog muzeja BiH su inspirisane umjetničkim radom koji dočekuje sve muzejske goste - vitražom velikog bh. umjetnika Voje Dimitrijevića. Muzejski tim trenutno radi na razvijanju novih maski s motivima muzejskih kolekcija i historije Bosne i Hercegovine, u nadi da će nam maske protkane historijom pomoći da s više volje nosimo zaštitnu opremu. Cijena maske je 8 KM", kazala je za portal Radiosarajevo.ba direktorica Elma Hašimbegović.

Kupovinom maske možete pogledati besplatno muzejske izložbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije