Manuela Gandini se vraća u Sarajevo: Poslala emotivnu poruku na društvenim mrežama

0
Radiosarajevo.ba
Manuela Gandini se vraća u Sarajevo: Poslala emotivnu poruku na društvenim mrežama
Foto: Instagram / Manuela Gandini se vraća u Sarajevo

Historičarka umjetnosti iz Milana, slavna Manuela Gandini, dolazi u Sarajevo.

Gandini je informaciju potvrdila na društvenim mrežama, napisavši:

"U Sarajevo se vraćam s nemirom, uzbuđenjem i naklonošću prema prekrasnom projektu s italijanskim i bosanskim umjetnicima koji razvijamo Simona Barzaghi i ja. Zatim ću u subotu, 6. aprila, na Dan oslobođenja Sarajeva, govoriti na Festivalu MESS u 20 sati."

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Gandini će govoriti o emocijama i sjećanjima na trenutke proživljene s umjetnicima i sa Sarajlijama tokom rata.

Gandini je u Sarajevu bila i 2016. godine kada je otvorila izložbu plakata "Pozdrav iz Sarajeva 1993", koji su nastali 1993. godine u opkoljenom Sarajevu, a kreirao ih je dizajnerski tim Trio. Govorila je tada kako su ti plakati važni za čovječanstvo; za one koji ne znaju "Geetings from Sarajevo 1993" (Pozdrav iz Sarajeva), razglednice i plakati iz ratnog Sarajeva, među najdragocjenijim su umjetničkim djelima koja su nastajala tokom opsade.

Dalida i Bojan Hadžihalilović i Lela Mulabegović-Hatt, nekadašnji studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, činili su dizajnerski tim Trio, koji je u drugoj polovici osamdesetih stekao ugled širom tadašnje Jugoslavije.

U opkoljenom Sarajevu Trio je nastavio s umjetničkim radom, čega je rezultat bila kapitalna zbirka plakata i razglednica, na kojima su bili prikazani redizajnirani simboli pop kulture 20. stoljeća predstavljeni iz brutalne ratne vizure.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije