"Sarajevo – grad ljubavi i stradanja": Izložba Danila Krstanovića otvara ovogodišnji Modul memorije

0
Radiosarajevo.ba
"Sarajevo – grad ljubavi i stradanja": Izložba Danila Krstanovića otvara ovogodišnji Modul memorije
Foto: Danilo Krstanović / Opsada Sarajeva

U četvrtak, 4. aprila, biti će upriličeno otvaranje 29. izdanja Modula Memorije, jednog od najstarijih kulturoloških programa posvećenih kulturi sjećanja u ovom dijelu Evrope, prilikom kojeg će biti otvorena izložba fotografija "Sarajevo – grad ljubavi i stradanja", fotografa Danila Krstanovića.

Izložba će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u 18 sati, a tom prilikom će biti organizovana i dodjela Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja, koja će posthumno biti dodijeljena upravo Danilu Krstanoviću, a nagradu će preuzeti njegova kćerka Renata.

U okvir izložbe, simboličkog naslova "Sarajevo – grad ljubavi i stradanja", bit će predstavljen dio opusa ratnih fotografija Danila Krstanovića iz perioda opsade Sarajeva. Njegove fotografije tematiziraju svakodnevni život i stradanje čovjeka u Sarajevu u periodu opsade, kroz 4 godine agresije.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Naziv izložbe je izveden upravo iz Krstanovićevih intervjua u kojima govori o Sarajevu kao gradu ljubavi i gradu stradanja, objašnjavajući zbog čega je osjećao dužnost da fotografiše u najtežim historijskim trenucima njegovog postojanja.

"Danilo Krstanović nije bio samo bio fotograf; bio je svjedok vremena, istine i ljudske snage. Njegove fotografije ostaju kao podsjetnik na važne trenutke u historiji, ali i kao inspiracija za buduće generacije fotografa. Pogledajte dobro Danilove fotografije jer će one u budućnosti biti neizostavni dio slike o vremenu u kome smo živjeli. Za kraj, Danilov doprinos Sarajevu nije bio samo profesionalan. Na jednoj od fotografija vidimo ga i kako pomaže ranjenoj ženi. Bio je čovjek velikog srca, poznat po svojoj smirenosti i skromnosti. Kroz svoj rad i osobnost, inspirirao je mnoge kolege i ljude oko sebe, ostavljajući neizbrisiv trag u njihovim srcima", kazao je direktor J.U.MES-a, Nihad Kreševljaković.

Kompletan program Modula memorije možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije