"Sarajevo – grad ljubavi i stradanja": Izložba Danila Krstanovića otvara ovogodišnji Modul memorije

0
Radiosarajevo.ba
"Sarajevo – grad ljubavi i stradanja": Izložba Danila Krstanovića otvara ovogodišnji Modul memorije
Foto: Danilo Krstanović / Opsada Sarajeva

U četvrtak, 4. aprila, biti će upriličeno otvaranje 29. izdanja Modula Memorije, jednog od najstarijih kulturoloških programa posvećenih kulturi sjećanja u ovom dijelu Evrope, prilikom kojeg će biti otvorena izložba fotografija "Sarajevo – grad ljubavi i stradanja", fotografa Danila Krstanovića.

Izložba će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u 18 sati, a tom prilikom će biti organizovana i dodjela Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja, koja će posthumno biti dodijeljena upravo Danilu Krstanoviću, a nagradu će preuzeti njegova kćerka Renata.

U okvir izložbe, simboličkog naslova "Sarajevo – grad ljubavi i stradanja", bit će predstavljen dio opusa ratnih fotografija Danila Krstanovića iz perioda opsade Sarajeva. Njegove fotografije tematiziraju svakodnevni život i stradanje čovjeka u Sarajevu u periodu opsade, kroz 4 godine agresije.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Naziv izložbe je izveden upravo iz Krstanovićevih intervjua u kojima govori o Sarajevu kao gradu ljubavi i gradu stradanja, objašnjavajući zbog čega je osjećao dužnost da fotografiše u najtežim historijskim trenucima njegovog postojanja.

"Danilo Krstanović nije bio samo bio fotograf; bio je svjedok vremena, istine i ljudske snage. Njegove fotografije ostaju kao podsjetnik na važne trenutke u historiji, ali i kao inspiracija za buduće generacije fotografa. Pogledajte dobro Danilove fotografije jer će one u budućnosti biti neizostavni dio slike o vremenu u kome smo živjeli. Za kraj, Danilov doprinos Sarajevu nije bio samo profesionalan. Na jednoj od fotografija vidimo ga i kako pomaže ranjenoj ženi. Bio je čovjek velikog srca, poznat po svojoj smirenosti i skromnosti. Kroz svoj rad i osobnost, inspirirao je mnoge kolege i ljude oko sebe, ostavljajući neizbrisiv trag u njihovim srcima", kazao je direktor J.U.MES-a, Nihad Kreševljaković.

Kompletan program Modula memorije možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije