Ljetna turneja predstave “Kreketanje”

1
Radiosarajevo.ba
Ljetna turneja predstave “Kreketanje”
Foto:Narodno pozorište Tuzla / Turneja "Kreketanje"

Nakon uspješne premijere predstave “Kreketanje” po tekstu Almira Bašovića, a u režiji Aleša Kurta i velikog broja izvođenja pred tuzlanskom publikom ova je predstava krenula u svoj festivalski i gostujući život.

Izuzetno pozitivne kritike najistaknutijih pozorišnih kritičara regiona, kao i fantastične reakcije publike širili su glas o neobičnoj i zanimljivoj predstavi iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Predstavu je nakon tuzlanske, živiničke i sarajevske publike imala priliku vidjeti i publika u Novom Sadu, u sklopu, u ovom trenutku, najvećeg pozorišnog festivala na ovim prostorima, 66. Sterijnom Pozorju.

Turneja

Foto:Narodno pozorište Tuzla: Turneja "Kreketanje"

Sjajne reakcije publike, kritike i medija, te izuzetno plodan razgovor o predstavi sa stručnjacima i gostima festivala uspomene su koje nosimo iz Novog Sada, sa našeg debitantskog nastupa na pomenutom prestižnom festivalu.

“Izvanredno fizički spreman, koncentrisan i disciplinovan mladi ansambl tuzlanskog pozorišta nas je proveo stazama i bogazama na putu do mračnih dubina prepunog zamki, dilema i pitalica”

“Veoma intrigantan i provokativan je sam kraj predstave jer glumci pozivaju publiku da im se priključe na sceni i izvode ih napolje iz sale kroz tehnički izlaz a tom prilikom mogu da posmatraju sami sebe na monitorima bukvalno aludirajući na to da je i dobrim delom publika odgovorna za stanje u pozorištu.

Takođe smo saznali da je zbog takvog razrešenja čitave priče ovo jedina predstava za 66. godina Pozorja koja nije doživela aplauz na kraju predstave.”

Nakon Pozorja nastavlja se sadržajno ljeto našeg “Kreketanja”, već početkom jula predstava se izvodi u sklopu 23. Teatar festa “Petar Kočić” u Banjoj Luci gdje takođe Narodno pozorišta Tuzla nastupa po prvi puta.

Za kraj ljeta čeka nas izuzetno prometan august i septembar sa nastupima na jubilarnim 40. Pozorišnim igrama u Jajcu, 20. Festivalu bh. drame u Zenici, te nastup na International theatre festival “Skupi” u Skopju.

Sasvim sigurno da nakon vrućeg ljeta sa puno pređenih kilometara ovu predstavu očekuje podjednako uspješna jesen, uz nadu da će epidemiološka situacija biti povoljna i da će pozorišne sale ponovo biti pune.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije