Predstava "Osramoćeni" dva dana zaredom u Zemaljskom muzeju BiH

0
Radiosarajevo.ba
Predstava "Osramoćeni" dva dana zaredom u Zemaljskom muzeju BiH
FOTO: Aida Redžepagić / Scena iz predstave

Nove izvedbe predstave "Osramoćeni" će biti upriličene 9. i 10. jula u 20 sati u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH.

U predstavi, autora Ayada Akhtara u režiji Dine Mustafića, uloge tumače Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Snežana Bogićević i Faris Pinjo.

Nakon izvedbi bit će organizovan razgovor sa glumicama i glumcima.

Ulaznice su u prodaji od 2. jula u holu muzeja od 10 do 19 sati radnim danima i od 10 do 14 sati vikendom. Rezervacije nisu moguće zbog ograničenog broja mjesta.

Podsjećamo, tekst je u predstavi, zapravo je, virtuozna filozofska rasprava kojom se odmotavaju pojmovi rasizma, islamofobije, antisemitizma i orijentalizma i američkog pragmatizma, a iskazana kroz dramski zaplet između pet sjajno profiliranih likova.

Dino Mustafić, kao redatelj s iznimnim senzibilitetom za kritičko promatranje univerzalnih izazova današnjice, pristupio je Akhtarovom predlošku na upečatljiv i iznimno kreativan način, podarivši mu poetiku ambijenta.

Predstava "Osramoćeni", odigrava se na predivnoj lokaciji, koja je i prethodno korištena u ovu svrhu. Redatelj vješto koristi postojeće elemente vrtne arhitekture, prirodno svjetlo koje kroz trajanje predstave iz smiraja dana, kroz sumrak prelazi u noć, te udaljenu buku prometne ulice. 

Uprkos intelektualnim dijalozima koji zahtijevaju koncentraciju, akteri svojom umjetnošću uspijevaju da nas uvuku u svoj svijet i mi njihove probleme počinjemo doživljavati kao svoje, s nelagodom koja raste.

Na kraju, ovo i jeste priča o univerzalnoj ljudskoj težnji da svaki individualizam prije ili kasnije bude uvučen u zamku kolektivizma.

Predstava "Osramoćeni" je vrijedan doprinos teatarskoj sceni u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije