Predstava Osramoćeni: Poetični prikaz brutalnih problema sadašnjice

V. A. Z.
Predstava Osramoćeni: Poetični prikaz brutalnih problema sadašnjice
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predstava Osramoćeni

Svijet današnjice nameće mnoga komplicirana pitanja čiji su odgovori višeslojni i kompleksni, nikako jednostrani. Jedno od takvih je pitanje međuodnosa manjinskih i većinskih identiteta u savremenim demokratskim društvima. Koliko je jedan napredan, slobodarski sistem kakav je američki, uistinu takav da prava svih svojih građana štiti bez izuzetka i svima daje jednaku šansu? Sve češće imamo se priliku uvjeriti da su i najdemokratskija i proklamovano najpravednija društva, ipak, sklona podjelama na državljane prvog i drugog reda.

O ovome govori izvrstan tekst Osramoćeni, američkog pisca pakistanskog porijekla Ayada Akhtara, Pullitzwrovog laureata.

Ovaj tekst je, zapravo, virtuozna filozofska rasprava kojom se odmotavaju pojmovi rasizma, islamofobije, antisemitizma i orijentalizma i američkog pragmatizma, a iskazana kroz dramski zaplet između pet sjajno profiliranih likova.

Dino Mustafić, kao redatelj s iznimnim senzibilitetom za kritičko promatranje univerzalnih izazova današnjice, pristupio je Akhtarovom predlošku na upečatljiv i iznimno kreativan način, podarivši mu poetiku ambijenta.

Predstava Osramoćeni, naime, odigrava se na četiri lokacije botaničke bašte Zemaljskog muzeja. Redatelj vješto koristi postojeće elemente vrtne arhitekture, prirodno svjetlo koje kroz trajanje predstave iz smiraja dana, kroz sumrak prelazi u noć, te udaljenu buku prometne ulice. Ovakav mizanscen je poprište igre petero sjajnih glumaca: Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Snežana Bogičević, Boris Ler i Lazar Dragojević.

Uprkos intelektualnim dijalozima koji zahtijevaju koncentraciju, akteri svojom umjetnošću uspijevaju da nas uvuku u svoj svijet i mi njihove probleme počinjemo doživljavati kao svoje, s nelagodom koja raste. Na kraju, ovo i jeste priča o univerzalnoj ljudskoj težnji da svaki individualizam prije ili kasnije bude uvučen u zamku kolektivizma.

U produkciji Udruženja Kontakt, predstava Osramoćeni je vrijedan doprinos teatarskoj sceni u BiH.

Nakon premijerne izvedbe, sve reprize u mjesecu julu su rasprodane, ali ostaje nada da će ova izvrsna ekipa planirati i igranja tokom avgusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije