Upoznajte ekipu predstave Osramoćeni, po tekstu nagrađenom Pulitzerovom nagradom

V.A.Z.
Upoznajte ekipu predstave Osramoćeni, po tekstu nagrađenom Pulitzerovom nagradom
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Snežana Bogičević, glumica u predstavi Osramoćeni

U  nadahnjujućem ambijentu Botaničke bašte Zemaljskog muzeja u Sarajevu, u ponedjeljak 6. jula premijerno će se odigrati predstava "Osramoćeni", novi projekt udruženja Kontakt u režiji Dine Mustafića.

Ovo će ujedno biti i regionalna praizvedba savremenog i Pullizerovom nagradom ovjenčanog teksta Ayada Akhtara, koji kroz priču o globalnim izazovima današnjice postavlja pitanje opstanka manjinskih identiteta u suočavanju s nametnutim kolektivnim imperativima.  

"U ovo vrijeme COVID-a, svjedoci smo da se jedan historijski horizont zatvorio, nakon čega se svijet nalazi na raskrsnici pred dva moguća smijera. Mi se nadamo da će svijet krenuti putem univerzalizma, tolerancije i poštovanja ljudskih prava. Suprotan put je zatvaranje, totalitarni sistemi u kojima se redukuju ljudska prava koja se potom doživljavaju isključivo kao incident. U ovoj predstavi postavljamo pitanje šta se dešava kada se pravo na lični identitet zanemaruje, prenebregava i sudski ignorira. Akhbar postavlja pitanja koja se mogu tumačiti i kao pitanja naše izvijesne ili neizvijesne budućnosti", rekao je redatelj Dino Mustafić na press konferenciji koja je upriličena nekoliko dana uoči premijere. 

"Predstava će se odrigrati u Botaničkoj bašti, bez dodatnig teatarskih elemenata u sumrak. Nismo željeli tekst narušiti prevelikim redateljskim intervencijama jer i samo izmiještanje u ovakav prirodni ambiient je intervencija", dodao je Mustafić.

Zemaljski muzej nije slučajno odabran

Naglasio je da okruženje u kojem će se igrati predstava nije izabrano slučajno. Radi se o Zemaljskom muzeju BiH, instituciji koja memorira sve ono što je univerzalno, iznad politike i sistema, sve što je su suštini bosabskohercegovačko.

Mirsad Sijarić, direktor ove institucije kulture od državnog značaja, koja se posljednjih godina bori s pravnim vakuumom i nepriznavanjem statusa, rekao je: 

"Mi smo krovna institucija kulture koja djeluje od 1888. Za nas su trenutna dešavanja samo nešto prolazno postoji kao čuva godine - mi ova dešavanja kao nešto prolazno, jer mi predstavljamo kulturno i prirodno naslijeđe Evrope i Svijeta. Naši eksponati i naučni radovi obuhvaćaju period od 300 miliona godina unazad, prije nego što su postojali politički sistemi, države, pismo... Naše primarne djelatnosti su neupitne i zato smo otvoreni za sve ozbiljne projekte. Mi ćemo i dalje biti jedna od glavnih kulturnih institucija".

Ekipa predstave Osramoćeni - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Ekipa predstave Osramoćeni

Proslavljeni glumac Ermin Bravo koji je već devet godina član udruženja Kontakt, a u predstavi "Osramoćeni" igra jednu od uloga, iskazao je zadovoljstvo što se pozorište vratilo pred publiku.

"U skladu s opredjeljenjem udruženja Kontakt, mi i dalje kroz teatar govorimo o temama od političkog i društvenog značaja. Činjenica da su ulaznice za sva igranja u mjesecu julu rasprodane, pokazuje koliko su  ljudi su željni pozorišta, da postoji velika glad za teatrom. Ova predstava govori o globalnim temama i kako se to prelama na individualne živote pojedinaca. Iako se radnja dešava u Americi, tekst je univerzalan", rekao je Bravo.

Njegova kolegica sa scene, Snežana Bogičević, primijetila je da pripadnici etničkih manjina danas nisu dobrodošli u mnogim društvima, te da je predmet njenog istraživanja u predstavi kako osobe koje pripadaju manjinama u društvu, odrastaju obilježeni, te u kakve osobe izrastu. Glumac Boris Ler je dodao da je sam proces rada iziskivao da se glumci duboko bave svojim likovima, da pronađu i opravdanje i kritiku svemu što se dešava u komadu.

Na press konferenciji uoči premijere predstavljen je i mladi glumac Lazar Dragojević, student 4. godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu koji je došao iz Crne Gore a iza sebe ima karijeru od nekoliko igranih filmova i teatarskog rada s velikim evropskim redateljima. Radi se novoj nadi regionalnog glumišta, istaknuo je Ermin Bravo i posebno naglasio činjenicu da je Lazar ovu ulogu dobio na audiciji, u jakoj konkurenciji. 

Predstava će se igrati 6.7. i 8. jula, a termini igranja u avgustu bit će naknadno objavljeni. 

Lazar Dragojević - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Lazar Dragojević

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije