Lipicaneri iz BiH na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine

1
Radiosarajevo.ba
Lipicaneri iz BiH na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine
Foto: Facebook / Divlji konji u Livnu

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa upisao je danas na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u BiH i još sedam zemalja.

 Slovenija je nominaciju uzgajanja lipicanera prijavila u ime osam zemalja koje održavaju ovu tradiciju, a pored nje to su i Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija, Austrija i Slovačka.

Slovenačko ministarstvo kulture, koje je koordiniralo nominaciju za upis na listu, saopštilo je, a prenosi Hina, da je konj lipicaner vijekovima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja, ali da i danas predstavlja mnoge zajednice.

Francuski baguette na UNESCO-ovu popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine

Francuski baguette na UNESCO-ovu popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine

Ministarstvo je navelo širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i vještina, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi sa uzgojem lipicanera.

Ministarstvo je navelo da su u ovom poduhvatu zajedno učestvovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice.

Na sjednici Komiteta koja je održana u glavnom gradu Maroka, Rabatu donijeta je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije