Francuski baguette na UNESCO-ovu popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine
Baguette - mekana, duguljasta štruca hljeba hrskave korice simbol je Francuske i središnji je dio francuske prehrane već najmanje 100 godina, premda neki vjeruju da postoji i duže.
Ove godine pod predsjedavanjem Maroka, Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a glasao je da se na popis uvrsti francuski 'baguette'.
Članovi odbora odlučili su na popis nematerijalne baštine, na kojemu je već oko 600 tradicionalnih zanatskih i ostalih umijeća iz 130 zemalja uvrstiti "vještinu i znanje potrebno za izradu baguettea", piše Hina.
Trik za čišćenje kuhinje koji mijenja život: Evo kako se bez ribanja riješiti mrlja
Najbolji recept za domaću pogaču. Iskusna domaćica otkriva kako se pravi
"Proslava je ovo francuskoga načina života: baguette je dnevni ritual, temeljni dio obroka, sinonim za dijeljenje i druženje", rekla je čelnica UNESCO-a Audrey Azoulay. "Važno je da takve vještine i društvene navike nastave postojati i u budućnosti."
Tijesto za ovu vrstu hljeba pravi se samo od brašna, vode, soli i kvasca, no prije pečenja mora odstajati 15 do 20 sati na temperaturi između 4 i 6 stepeni Celzija. Pravilo je to Udruženja francuskih pekara koje se bori za zaštitu svog tržišta od industrijskih pekarskih proizvoda.
Iako su sastojci uvijek isti svaka pekara ima svoj suptilan stil, a u Francuskoj se svake godine održavaju nacionalna takmičenja za najbolji baguette u zemlji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.