Loše stanje lipicanera u ergelama: Resorno Ministarstvo ih prozvalo 'viškom'

Radiosarajevo.ba
Loše stanje lipicanera u ergelama: Resorno Ministarstvo ih prozvalo 'viškom'

Iako nema zainteresovanih kupaca za jedan broj lipicanera koji se prodaju na ergeli "Vučijak“ kod Prnjavora, u resornom ministarstvu RS-a i dalje tvrde da je njihova rasprodaja rješenje da jedina ergela lipicanera u RS izađe iz agonije u kojoj se nalazi već godinama.

Na javnoj prodaji, 1. marta, na ergeli "Vučijak“ kod Prnjavora od 67 ponuđenih lipicanera, koji su proglašeni "viškom“, prodata su samo dva, javlja Fena.

Potencijalni kupci uz to tvrde da su konji skuplji od stvarne vrijednosti te da su u lošem stanju i sada čekaju treću licitaciju i manju cijenu.

U decembru prošle godine troje ljubitelja konja spasilo je nekoliko lipicanera od sudbine da završe u kobasicama, ali su neki ipak otišli na doboš.

Međutim, još tada, kada je prodato šest grla, Dosta Baraković, stečajna upravnica u "Vučijaku“, najavila je nove licitacije, ali dodala da kupci očekuju nove korekcije cijene konja.

Cilj im je da se prodaju 83 "prekobrojna“ od ukupno 155 grla na ergeli, a sredstava bi trebalo da se iskoriste, kako tvrde, za njenu obnovu i funkcioniranje.

I ministar poljoprivrede RS-a Stevo Mirjanić tvrdi danas da se mora smanjiti broj konja na 76, a osigurano je 300.000 KM za nabavku hrane i popravku objekata na ergeli.

"Ponovo ćemo analizirati situaciju i vidjeti šta moramo preduzeti. Nama je tamo višak životinja koje se moraju "ostraniti“, vidjet ćemo na koji način, jer su dvije licitacije propale", ustvrdio je Mirjanović.

On tvrdi da je osnovno stanovište da bi manji broj, odnosno između 60 do 80 konja, koji bi bili na ergeli, uz bolje uvjete smještaja i ishrane te zdravstvenu brigu, moglo da osigura "uzornu farmu“.

Još prije nekoliko godina nebriga nadležnih struktura i neriješeni imovinski problemi doveli su prnjavorsku ergelu lipicanera "Vučijak", jedinu u RS, u tešku situaciji, a konje ostavili bez hrane.

Zbog nedostatka materijalnih sredstava i neriješenih imovinskih pitanja ergela je na kraju otišla u stečaj.

Prije nekoliko godina "Vučijak" je prodat prnjavorskom biznismenu Petru Dušaniću.

Nakon problema u ergeli, Vlada RS-a na čijem čelu je tada bio Dragan Mikerević, odlučila je da od Dušanića kupi ergelu, ali nedugo nakon toga, ponovo Vlada, kao većinski vlasnik, odlučuje da "Vučijak" ode u stečaj.

Na kraju je kupuje Vlada Milorada Dodika prošle godine, ali do danas nije ušla u posjed zbog neriješenih imovinskih problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije