Kultura / Lijepo lice Sarajeva - izložba akvarela Zvonimira Dvornikovića u Vijećnici

01. 12. 2021. u 19:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Akvareli koji prikazuju živahne prizore Sarajeva s početka 20 stoljeća, izloženi su u foajeu sarajevske Vijećnice.

Riječ je o kolekciji Lijepo lice Sarajeva, koju je predstavila porodica slikara Zvonimira Dvornikovića.

“Moj djed je bio sudija ali je imao mnogo hobija od kojih je slikanje bilo najznačajnije. Učio nas je da volimo prirodu, ljude i životinje, a mnogo toga se može prepoznati na njegovim slikama. Moj djeda bi zaista uživao kada bi znao da su njegove slike izložene u Vijećnici”, rekla je na otvaranju izložbe Sandra Dvorniković, slikareva unuka.

Lijepo lice Sarajeva  - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Lijepo lice Sarajeva

Kustosica Elma Hodžić rekla je kako je ova izložba, kao i istoimena knjiga, donijela mnogo topline i ljupkosti sa kojom osjeća duboku povezanost.

“Zvonimir Dvorniković spada u kategoriju ljudi koji unose toplinu u stvari koje prepoznajemo na jedan drugačiji način. On skida plašt sa ulica koje poznajemo ali ne u tom ruhu. Njegovi akvareli slikani pointilističkim stilom vraćaju nam izgubljeno vrijeme. Možemo reći da je ova izložba likovna poema o Sarajevu” rekla je kustosica Hodžić.

Dogradonačelnica grada Sarajeva Anja Margitić istaknula je da se ovom izložbom slika nastalih prije jednog stoljeća dokazuje kako je Sarajevo i tada bilo jedan pluralan i kozmopolitski grad u kojem je za sve bilo mjesta.

Autor knjige Lijepo lice Sarajeva u izdanju Buybooka je slikarov unuk Damir Dvorniković.

Lijepo lice Sarajeva  - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Lijepo lice Sarajeva


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA