Izložba „Nestala umjetnička djela“ otvorena u zgradi Parlamentarne skupštine

11
Radiosarajevo.ba
Izložba „Nestala umjetnička djela“ otvorena u zgradi Parlamentarne skupštine
Foto: OSCE / Izložba Nestala umjetnička djela

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu otvorena je izložba „Nestala umjetnička djela“. Događaj su podržali Misija  OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), zajedno sa partnerima Međunarodnim republikanskim institutom, Klubom za europske integracije i sigurnosna pitanja, te Centrom protiv krijumčarenja nekretninama. 

U fokusu izložbe je skretanje pažnje na značaj zaštite kulturnih dobara i umjetničkih djela u Bosni i Hercegovini, kao i na korake koje je potrebno poduzeti u cilju jačanja zaštite.

Otvarajući izložbu, Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH istakla je sljedeće: „Važno je da BiH implementira međunarodne i evropske standarde zaštite kulturnih dobara i umjetničkih djela. Potrebni koraci uključuju izradu i hramonizaciju adekvatnih propisa iz ove oblasti, uspostavu relevantne evidencije i baza podataka, te jačanje kapaciteta tijela za provedbu zakona, kako bi poduzeli sve neophodne mjere, uključujući kroz saradnju sa INTERPOL-om.“

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

 Izložba Nestala umjetnička djela  - undefined

Foto: OSCE:  Izložba Nestala umjetnička djela

Trenutno u Bosni i Hercegovini nedostaje baza podataka o nestalim umjetničkim djelima na državnom nivou.

Prema podacima Centra protiv krijumčarenja umjetninama, te na osnovu zahtjeva dostavljenih nadležnim organima, trenutno se 179 umjetničkih djela smatra nestalima. Nestala umjetnička djela pripadala su zbirkama Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Međunarodne galerije portreta, Centra za kulturu Tuzla, Muzeja Istočne Bosne i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ranije ove godine, Misija je organizovala kampanju na temu nezakonite trgovine kulturnim dobrima, stavljajući naglasak na prirodu i posljedice ove vrste krivičnog djela, uloge i odgovornosti različitih aktera, uključujući tu i javne institucije, i značaj zaštite kulturne baštine. Tokom kampanje pružene su i informacije o načinima prijavljivanja sumnje na nezakonitu trgovinu umjetninama, putem telefonske linije Državne agencije za istrage i zaštitu, u javnosti poznate pod nazivom: „Krimolovci“, čime je pružena podrška unapređenju ukupne sigurnosti, te upravljanja sektorom sigurnosti.

Misija OSCE-a u BiH nastavit će raditi na jačanju svijesti organa nadležnih za donošenje odluka u o načinima sprečavanja i suzbijanja krijumčarenja umjetninama u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije