! / Umjetnička galerija javno traži pomoć: Propast će kulturno blago jer 'nismo ničiji'

01. 11. 2021. u 14:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Rukovodstvo i uposlenici Umjetničke galerije BiH uputili su otvoreno pismo vlastima na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, s jasnom porukom da još uvijek nije određen osnivač ove institucije  

U potpisu koje je potpisao direktor ove institucije, Strajo Krsmanović, navodi se sljedeće: 

"Obraćam vam se ispred Umjetničke galerije BiH na ovaj način, budući ga Galerija već skoro trideset godina nema osnivača, upravni niti nadzorni odbor, pa shodno tome ni finansiranje sa bilo kojeg nivoa vlasti, te tako nema ni adekvatne adrese kojoj bi se mogla obratiti za rješavanje svojih problema. Odgovor na obraćanje bilo kome pojedinačno je uvijek isti: niste naša nadležnost!

Umjetnička galerija BiH ove godine obilježava sedamdeset pet godina postojanja i rada, što bi u svakom normalnom društvu bio jubilej od značaja ne samo za kulturu nego i za društvo uopšte.

Na žalost, mi smo taj jubilej dočekali i obilježili tako što smo uposlenicima podijelili posljednji novac koji imamo na računu za platu (inače skromnu, znatno manju nego su plate u ustanovama kulture kojima je osnivač Kanton Sarajevo npr), i bez izgleda za bilo koji prihod prije aprila mjeseca naredne godine.

To znači, da uposlenici više neće primati plate ni doprinose, neće moći ovjeriti zdravstvene knjižice za sebe i svoju djecu, da možemo očekivati isključenje struje, vode, plina, što bi rezultiralo katastrofalnim posljedicama po umjetničko blago koje čuvamo u našim depoima, a sve bi bilo još jedna ružna slika o stanju naše kulture i našeg društva uopšte.
Moram istaći da smo mi iscrpili sve svoje rezerve i dalje ovako ne možemo. Od ovog momenta, ako se ne pronađe neko rješenje, privremeno ili trajno, mi ne možemo snositi odgovornost za posljedice koje će nastati prestankom potpunog finansiranja ove ustanove i nebrigom društva za nju.

Ovo je posljednji vapaj za pomoć i podršku.

U ovom momentu svaka palijativna finansijska pomoć bi bila od neprocjenjivog značaja.

Privremeno i trajno rješenje su mogući, ali o njima moramo promptno otvoriti razgovore.

Ukoliko se i ovaj put svi koji snose dio svoje odgovornosti za stanje društva ogluše o ovaj naš vapaj, nastaće posljedice koje će biti teško ili nemoguće sanirati.

Zato vas molimo da ovo naše pismo shvatite najozbiljnije i na njega odgovorite svjesni vlastite odgovornosti za nastalo stanje", stoji u otvorenom pismu Umjetničke galerije.

Otvoreno pismo je upućeno na sljedeće adrese: 

Zoran Tegeltija, Predsjedavajući vijeća minstara BiH
Ankica Gudeljević, ministrica Civilnih poslova VMBiH
Zora Dujmović, ministrica kulture Federacije BiH
Fadil Novalić, Premijer Vlade FBiH
Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo
Samir Avdić, ministar Kulture i sporta KS
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva
Ibrahim Hadžibajrić, načelnik opštine Stari Grad
Srđan Mandić, načelnik općine Centar
Dr Hasan Tanović, načelnik općine Novo Sarajevo
Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad
Nermin Muzur, načelnik općine Ilidža
Johann Sattler, ambasador EU
Christian Schmidt, visoki predstavnik
Mediji


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (18)