'Lica': Banjalučka publika oduševljena izložbom Denisa Haračića

0
Radiosarajevo.ba
'Lica': Banjalučka publika oduševljena izložbom Denisa Haračića
FOTO: Denis Haračić / Denis Haračić, izložba u Banjoj Luci

U Banjalučkoj Galeriji Vagon otvorena je izložba "Lica", koja predstavlja vizuelna djela umjetnika Denisa Haračića. Ova umjetnička postavka ističe se kao antiteza ustaljenoj kustoskoj praksi, prezentujući sedam portreta koji autonorno istražuju raznolike teme poput samo-propitivanja, nostalgije, animalizma i asocijativnog bilježenja psiholoških stanja.

Denis Haračić, rođen 1991. godine u Travniku, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2018. godine, a izložba "Lica" reflektira njegovo višegodišnje likovno istraživanje i razvoj umjetničkog izraza. Kroz ovo izloženo djelo, Haračić se bavi kritičkim osvrtom na konceptualiziranje umjetnosti, ističući važnost očuvanja duše umjetničkog djela usred suvremenih izazova izlagačkog i stvaralačkog sistema.

Svako djelo u ovoj postavci predstavlja autonomnu i nepovezanu misaonu cjelinu, naglašavajući fragmentaciju unutar same izložbe. Izložba "Lica" stoji na granici između njegovog prethodnog rada i novih iskoraka.

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Banjalučka publika je srdačno dočekala ovu izložbu koja proizilazi iz potrebe za saradnjom i propitivanjem vizuelne umjetnosti kao samodovoljne, oslobođene suvišnog narativnog opterećenja. Osim toga, izložba "Lica" nije samo prostorno postavljena kolekcija umjetničkih djela, već je i poziv na dijalog o važnim pitanjima u stvaralačkom svijetu.

Izložba "Lica" će biti otvorena za posjetioce do 20. decembra, pružajući priliku da se zaroni u raznolik svijet Denisa Haračića i da se aktivno uključe u dijalog o savremenim izazovima likovne umjetnosti.

'Pas, ogledalo i porodični portret': Posjetite izložbu Denisa Haračića u galeriji Manifesto

'Pas, ogledalo i porodični portret': Posjetite izložbu Denisa Haračića u galeriji Manifesto

Umjetnost Denisa Haračića prostire se kroz medije crteža, slike, grafike, digitalne slike, animacije i zvučnih instalacija. Njegova djela su izlagana širom svijeta, a posebno se ističe prisustvo u kolekciji Museum of Now u Berlinu.

Denis Haračić zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Denis Haračić, izložba u Banjoj Luci
FOTO: Denis Haračić: Denis Haračić, izložba u Banjoj Luci

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije