'Krojačica' Mostarke Ines Kajić – Bubalo na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
'Krojačica' Mostarke Ines Kajić – Bubalo na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Ines Kajić - Bubalo

Pod motom: "Moja riječ" od 17. do 22. aprila 2024. godine bit će održan Međunarodni sarajevski sajam knjiga.

Jedno od djela koje će sigurno privući pažnju sarajevske publike je i knjiga "Krojačica" autorice Ines Kajić – Bubalo (1976) iz Mostara.

Ovaj književni prvijenac -  koji je već primijećen u regiji - a nagrađen je 2023. godine u izboru Fondacije za izdavaštvo Sarajevo/ FBiH u kategoriji „nova djela domaćih autora“.

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na  stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Glavna tema romana u kojem autorica iskazuje svoju prvrženost rodnom gradu je tužna ljubavna priča, mostarskog pjesnika Alekse Šantiće i Anke Tomlinović. Kroz susret, dvadesetih godina prošlog stoljeća između mladog Ive Andrića, budućeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1961. godine i pjesnika Šantića u Mostaru, koji je na smrtnoj postelji, saznajemo priču o velikoj i neostvarenoj ljubavi iz mladosti. Šantić je kroz pripovijest Andriću spašava od zaborava.

Roman je objavljen na stogodišnjicu smrti Alekse Šantića, ali je ujedno i posveta gradu Mostaru, njegovim slavnim piscima i pjesnicima, kao i malim običnim ljudima koji su su disali i živjeli za grad.

Objavljena nova knjiga Erme Ramić-Kunić: Doprinos proučavanju bosanske srednjovjekovne pismenosti

Objavljena nova knjiga Erme Ramić-Kunić: Doprinos proučavanju bosanske srednjovjekovne pismenosti

Kroz roman se poput magije probija i legenda o izgradnji veličanstvenog  Starog mosta u Mostaru, zaštićenog UNESCO-ovog spomenika kulture, priča o neimaru Hajrudinu, kroz koju se otkriva i tajna kako je most dobio ime.

Autorica Ines Kajić – Bubalo (1976) dugi niz godina bavila se novinarstvom na Radio Mostaru, te sarađivala sa sarajevskim magazinima Gracija i Business magazine.

Također, autorica je edukativne slikovnice za djecu EKO+LOGI+JA , a potpisuje režiju i scenarij za dokumentarni film Singnal nade posvećen o Ratnom studiju Mostar.

Knjiga "Krojačica" biće predstavljena na štandu izdavačke kuće "Planjax" iz Tešnja.

Knjiga
Radiosarajevo.ba: Knjiga "Krojačica"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije