Film "Sastanak s Pol Potom" u selekciji festivala u Cannesu, na njemu radili producenti iz Sarajeva

0
Radiosarajevo.ba
Film "Sastanak s Pol Potom" u selekciji festivala u Cannesu, na njemu radili producenti iz Sarajeva
FOTO: Screenshot / Festival u Cannesu

Novi film kambodžanskog reditelja Rithyja Panha "Sastanak s Pol Potom", čiji je jedan od producenata Obala Art Centar iz Sarajeva, uvršten je u službenu selekciju 77. filmskog festivala u Cannesu.

Ovo je treći film zaredom u službenoj selekciji festivala u Cannesu u kojem je Obala Art Centar jedan od producenata, nakon filmova "Trougao tuge" canneskog pobjednika Rubena Östlunda i "Klub Nula" Jessice Hausner, koji uskoro dolazi u kina u BiH.

Obala Art Centar iz Sarajeva jedan je od producenata filma "Sastanak s Pol Potom" u okviru zajedničkog projekta s Turskom radio-televizijom (TRT). Saradnici na produkciji filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Panhov film će na festivalu u Cannesu biti prikazan u okviru programa "Cannes Premiere". Za Oscara nominirani redatelj, u svom novom filmu, temeljenom na istinitoj priči, opisuje avanturu tri francuska novinara koja 1978. odlaze u Kambodžu na poziv Crvenih Kmera, da obave ekskluzivni intervju s vođom režima, Pol Potom.

Zemlja se čini idealnom. No iza lažnog sjaja režim Crvenih Kmera propada, a rat s Vijetnamom prijeti invazijom na zemlju. Režim traži krivce i tajno provodi masovni genocid. Pred očima novinara lijepa slika se ruši, a otkriva se užas. Njihovo putovanje postupno se pretvara u noćnu moru. Film je inspirsan pričom novinarke Elizabeth Becker iz knjige "Kad je rat bio gotov".

[related]https://radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/katalonski-pisac-i-novinar-marc-casals-sarajevo-sam-upoznao-kroz-price-darija-dzamonje/540708[/related]

Istaknuti reditelj Rithy Panh imao je masterclass na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020. godine), kada je bio i gost programa "Suočavanje s prošlošću". Na festivalu je tada prikazan njegov film "Ozračeni".

Selekcija 77. filmskog festivala u Cannesu objavljena je na današnjoj konferenciji za novinare, a festival će biti održan od 14. do 25. maja 2024. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije