Knjiga Emira Suljagića promovirana u Tešnju: Kako djetetu objasniti šta se desilo…

4
Radiosarajevo.ba
Knjiga Emira Suljagića promovirana u Tešnju: Kako djetetu objasniti šta se desilo…
Foto: Privatni album / Promocija knjige u Tešnju

Treće prozno djelo Emira Suljagića, Geografija nestanka, promovirano je sinoć u Tešnju. Nakon Sarajeva, Brčkog i Travnika, razgovor o kratkoj i potresnoj knjizi, koja je u godinu dana doživjela i drugo izdanje, organiziran je i u Tešnju, u saradnji zeničke izdavačke kuće Vrijeme i tešanjskog Centra za kulturu i obrazovanje.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kazao je u Tešnju da je ova knjiga nastala, između ostalog, i da on svom djetetu može ispričati i objasniti šta se desilo njemu i njegovoj porodici u genocidu. Objasnio je da presude i obrazovni sistem mogu uraditi jedan dio posla u pamćenju prošlosti i genocida, ali da književnost i kultura imaju moć prenošenja emocija, slika i iskustava.

Pripovjedački vješto i lirski nabijeno, Suljagić u trećem književnom djelu pokazuje duboke i dugoročne posljedice genocida na ljude, porodice, zajednice – u prostoru i vremenu, istaknuto je na promociji.

Javio se Zukan, Suljagićev drug iz djetinjstva: "Živ sam, zdrav sam"

Javio se Zukan, Suljagićev drug iz djetinjstva: "Živ sam, zdrav sam"

Promocija knjige u Tešnju
Foto: Privatni album: Promocija knjige u Tešnju

Nakon Razglednice iz groba, romansiranog autobiografskog svjedočanstva o srebreničkom vremenu prije genocida nad Bošnjacima u Podrinju i novele 'Samouk' kojom autor čitaoce upućuje u jedan naročit ugao preživljavanja genocida i života nakon njega, trećom knjigom iz svog književnog opusa, odnosno 'Geografijom nestanka', povratkom, življenjem, prisjećanjem, čišćenjem i novim kultiviranjem rodnog sela, kuće i okućnice, Suljagić nastoji nanovo osvojiti prostor koji je zločinom oduzet te pronaći svoje mjesto u njemu: dati nova značenja fragmentima razorene prošlosti.

Iz izdavačke kuće „Vrijeme“, koja je ranije objavila i Suljagićevu knjigu „Srebrenica MCMXCV“ najavili su da će uskoro knjigu promovirati u Tuzli i obližnjim gradovima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije