"Kafa sa..." Pawelom Pawlikowskim: Želio sam da Joanna bude glavna glumica

Radiosarajevo.ba
"Kafa sa..." Pawelom Pawlikowskim: Želio sam da Joanna bude glavna glumica

U sklopu programa "Kafa sa...", drugog Dana Sarajevo Film festival okupljenima se na Festivalskom trgu obratio Oscarovac Pawel Pawlikowski, čiji je film "Hladni rat" (Cold War) sinoć otvorio 24. izdanje ovog spektakla u glavnoim gradu BiH.

"Uvijek mi se sviđalo da koristim nekomponiranu muziku za film koja komentira ili poboljšava ili se suprotstavlja nekoj akciji u filmu. Kada se pojavi muzika to ima značajan utjecaj. U ovom filmu sam išao dalje jer sam priču organizirao oko muzike", rekao je Pawlikowski, čiji I sam film upravo govori o ljubavi I muzici.

Oni koji su sinoć imali priliku da pogledaju film na otvaranju u prepunom Raiffeisen Open Airu bili su zadovoljni ostvarenjem poljskog režisera koji je rađen u crno bijeloj tehnici.

Inače, uloge su ostvarili Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn...

"Glavnu glumicu sam imao u vidu kad sam pisao scenarij za film i znao sam da imam nekoga ko može pjevati, ko ima tu spontanost, taj šarm. Joanna je seoska djevojka i znao sam da želim raditi s njom. Gledao sam ima li još neko ko bi mogao iznenaditi svijet, ali nju sam znao deset godina i ona se pojavila i u filmu 'Ida' kao pop pjevačica. Kada sam smišljao scene mislio sam na to kako to ona može uraditi", dodao je Pawlikowski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije