Jedinstven umjetnički projekat: Posjetite izložbu 'Ratna mapa grafike Sarajevo '92.

0
Radiosarajevo.ba
Jedinstven umjetnički projekat: Posjetite izložbu 'Ratna mapa grafike Sarajevo '92.
Foto: Općina Novi Grad / Sarajevska ratna mapa iz kolekcije Umjetničke galerije BiH

U sklopu saradnje Općina Novi Grad Sarajevo i Umjetničke galerija BiH, od ponedjeljka, 20. novembra u Centru za kulturu i edukaciju "Safet Zajko" možete pogledati izložbu iz Ratne mape grafika Sarajevo '92.

Ratna mapa grafike Sarajevo ’92. jedinstven je umjetnički projekat koji je omogućio umjetnicima da svojim djelima reaguju na rat i destrukciju života. Nastala je u prvoj godini opsade Sarajeva.

"Ona je proizvod izraza otpora i kreativne snage umjetnika čiji rad je prikazan na mnogim izložbama u svijetu kao poruka nade, slobode, tolerancije – borbe civilizacije protiv barbarizma", rekao je Ibrahim Spahić.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Inicijatori grafičkog projekta su bili su Međunarodni centar za mir i Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, a UNESCO pokrovitelj izložbi koje su uslijedile.

Uz ovu mapu, postoje još dvije ratne mape grafike – Sarajevo ’93 i Sarajevo ’94. Za postavku izložbe u Centar za kulturu i edukaciju "Safet Zajko" odabrane su grafike sljedećih umjetnika: Dževad Hozo, Salim Obralić, Seid Hasanefendić, Mladen Kolibarić, Zoran Bogdanović, Nusret Pašić, Radmila Jovandić-Đapić, Avdo Žiga, Radoslav Tadić, Josip Alebić i Sead Čizmić.

Izložba će biti otvorena za javnost do 01. decembra 2023. godine,a ulaz je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije