Jasmila Žbanić zadovoljna: Došli smo do vrijednih materijala i sagovornika o Emeriku Blumu

3
FENA
Jasmila Žbanić zadovoljna: Došli smo do vrijednih materijala i sagovornika o Emeriku Blumu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Jasmila Žbanić i Emerik Blum

Radna verzija dokumentarnog filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu, Sarajliji genijalnih poslovnih i razvojnih vizija, nekadašnjem gradonačelniku i tvorcu Energoinvesta, jednog od privrednih giganata bivše Jugoslavije i šire iz jugoslovenske epohe samoupravnog socijalizma, prikazana je u augustu u okviru predfestivalskog programa Sarajevo film festivala.

Tom prilikom je Jasmila Žbanić pozvala sugrađane da uz njihovu pomoć  i svjedočenja kompletira priču o čovjeku koji je zadužio Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Kako Fena saznaje od Jasmile Žbanić, „Projekat Blum“ će idući mjesec biti predstavljan na Dok Lajpcig koprodukcijskom marketu. To je market koji spaja filmske projekte sa potencijalnim koproducentima, distributerima, fondacijama.

Filmovi Arijane Saračević Helač i Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu: Budite gospodar svoje budućnosti

Filmovi Arijane Saračević Helač i Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu: Budite gospodar svoje budućnosti

"Nakon projekcije u Sarajevu, javio nam se veliki broj ljudi te je Deblokada došla do vrijednih materijala i sagovornika. Još uvijek tragamo za nekim dokumentima poput dokumenta iz Komunističke partije BiH o radu Bluma na koji se referiše dosta sagovornika, ali koje do sada nismo mogli naći u arhivima u BIH i Srbiji. Namjera nam je da film završimo iduće godine", kazala je za Fenu Žbanić.

Emerik Blum bio je osnivač i prvi direktor Energoinvesta u Sarajevu, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija. Bio je gradonačelnik Sarajeva, inžinjer, poslovan čovjek i umjetnik, antifašista, logoraš i nosilac titule "Viteza Legije časti" Francuske

Blum je  u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa s nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i cijelu Jugoslaviju naprijed, u danas nezamislive, uspjehe i prosperitet. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije