Sjećanje na Emerika Bluma: Sarajlija, naučnik, umjetnik, vitez...

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Emerika Bluma: Sarajlija, naučnik, umjetnik, vitez...
Historija.ba / Emerik Blum
Emerik Blum, kojeg su prijatelji zvali Imre, Sarajlija je koji je bio umjetnik, logoraš, naučnik, inženjer, gradonačelnik, osnivač Energoinvesta i vitez Legije časti.

Rođen 7. augusta 1911. u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u skromnoj jevrejskoj porodici, Blum "odskače" od prosjeka već u '20-im godinama kada, zajedno s Oskarom Danonom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem, osniva Collegium Artisticum.

Bluma hapse 1941. i šalju u ustaški logor Jasenovac, odakle brodićem bježi 1944. Nakon bijega, Blum se priključio Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije.

Nakon tog rata, Blum je radio kao načelnik u Ministarstvu za industriju i rudarstvo SRBiH, bio je blizak elektroindustriji, a bio je jedan od osnivača poduzeća Elektroprojekt iz kojeg će se roditi gigant Energoinvest.

"Od 1945. do 1990. BiH je doživjela ogroman napredak u svim sferama društvenog života: od kulture, preko sporta, do privrede. Bilo je to vrijeme kada se BiH nezaustavljivo razvijala, vrijeme brojnih marljivih vizionara među kojima se nalazio i moj prijatelj Emerik Blum, ljudska gromada s kojom sam se družio još u doba naših studentskih dana. Emerik Blum bio je radan, srčan, pošten i mudar vizionar, oko sebe je okupio sposobne i vrijedne ljude, koji su zajedničkim snagama od 'gole ledine' stvorili u svijetu priznatog i utjecajnog privrednog giganta Energoinvest“, govorio je za njega Oskar Danon.

Blum nikada nije pripadao partijama i nije se politički eksponirao. U svom najvećem finansijskom procvatu živio je i ponašao se skromno. Stvorio je jednu od najuspješnijih jugoslavenskih firmi, obrazovao i zaposlio hiljade ljudi, otvorio Jugoslaviju svijetu i svijet Jugoslaviji te pokazao koliko jedna mala zemlja ima potencijala kao narod i država.

Blum je bio gradonačelnik Sarajeva za vrijeme njegovog najvećeg procvata (1981. do 1983. godine). Umro je 24. juna 1984. godine, nakon što je završio svoje posljednje poslove u odboru za organizaciju 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Iz gotovo svih sjećanja o Blumu izvire jedinstveno uvjerenje da je riječ o čovjeku kojeg su, unatoč poslovnim brigama i nervozama, krasile najljepše osobine jedne humane i ljudima privržene ličnosti.

Grad Sarajevo i Republika Bosna i Hercegovina odužili su se ovom velikanu uličicom na Grbavici, a od radnika Energoinvesta dobio je skroman spomenik ispred zgrade ove firme.

Emerik Blum rođen je 7. augusta 1911. godine u Sarajevu. U mladosti je zajedno sa Oskarom Danonom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem pokrenuo Collegium Artistucum.

Godine 1941. je odveden u logor Jasenovac gdje je kao zatvorenik, tada već diplomirani inžinjer, održavao električnu centralu. Organizira uspješan bijeg iz tog logora 1944. godine.

Umro je 24. juna 1984. godine nakon što je završio svoje posljednje poslove u odboru za organizaciju 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije