Izudin Bajrović predstavio novu uzbudljivu sezonu Narodnog pozorišta 2018/19

Radiosarajevo.ba
Izudin Bajrović predstavio novu uzbudljivu sezonu Narodnog pozorišta 2018/19
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Direkcija NPS u sezoni 2018/19
Tradicionalno, početkom septembra, najveća teatarska kuća u državi predstavlja svoje planove za nastupajuću sezonu.

Na konferenciji za medije, koja je tim povodom danas održana, novinarima su se obratili članovi Direkcije NPS: Izudin Bajrović -  v. d. direktor  NPS, Adema Pljevljak - Krehić, v. d. umjetnička direktorica Opere NPS,  Ermin Sijamija -  v. d. umjetničkog direktora Drame  NPS i Belma Čečo - Bakrač  v.d. umjetnička direktorica Baleta NPS.

Ono čemu je Narodno pozorište ostalo dosljedno je repertoar u kojem je prostor posvećen kako  klasičnim tekstovima kao i praizvedbama, istaknuo je Izudin Bajrović:

"Nadam se da će ova sezona biti uzbudljiva, kvalitetna i dinamična, prije svega na radost publike ali i svih nas. Narodno pozorište Sarajevo je najveća i najstarija pozorišna kuća u BiH, jedina koja pored dramskog ima i operni i baletni ansambl. Utoliko je naš zadatak odgovorniji, a nadamo se da ćemo opravdati očekivanja publike", rekao je.

Publiku u sezoni 2018/19 očekuju atraktivne premijere, a već 27. u oktobra na programu je praizvedba jednog novog dramskog djela. Gazi Husrev-beže ili Bukagije je tekst Džamaludina Latića na kojem ekipa Drame radi već mjesec dana, predvođena redateljicom Tatjanom Miletić Oručević.

Ermin Sijamija najavio je i nastavak bogate dramske sezone - u januaru u Sarajevo dolazi jedan od najpoznatijih evropskih redatelja Paolo Maggieli, koji će na našu scenu postaviti djelo Bertolda Brechta Kavskaski krug kredom, čija se premijera očekuje u martu. 

S nestrpljenjem očekujemo i dramatizaciju poznatog romana Orhana Pamuka Snijeg koji će na scenu postaviti Dino Mustafić, a premijera je najavljena za maj 2019. 

Adema Pljevljak Krehić najavila je uprizorenje jedne od najznačajnijih romantičnih opera - Seviljskog berberina. Ovo remek djelo Gioachina Rossinija predstavlja željezni repertoar za svaku opernu kuću i zasigurno će oduševiti publiku. 

"Posebno smo ponosni što će se ova opera realizirati u saradnji sa Ambasadom Italije, uz dio autorskog tima i jednog pjevača koji stižu iz Italije. Velika je stvar za našu drzavu da smo oformili takav ansambl. Seviljski berberin uvijek privlači mnogo publike, a ja sam osobno veoma sretna što ćemo imati ovu premijeru" istaknula je direktorica i otkrila datume: 6. decembar za premijeru, te 8. decembar za prvu reprizu popularnog "Seviljca". 

Skrenula je pažnju i na koncertnu izvedbu Mozartovog Requiema koja će se desiti 30. oktobra u suradnji sa Sarajevskom filharmonijom. Kao solisti nastupit će Aida Čirbadžić, Amila Ravkić, Amir Saračević i Leonardo Šarić, a za dirigentskim pultom bit će Josip Šego

I u domenu baleta očekuju nas zanimljive premijere, od kojih prva donosi novoklasični i moderni plesni izraz, dok druga predstavlja temeljnu baletnu klasiku. 

Okovani Prometej ,starogrčki ep uglazbio je savremeni kompozitor Marjan Nećak,  a to je naziv baletne predstave čija se premijera očekuje 10. novembra. Pored solista i baletnog ansambla, u predstavi će sudjelovati i Sarajevska filharmonija.

Poslastica za sve ljubitelje klasičnog baleta zasigurno će biti Uspavana ljepotica klasično djelo Petra Iljiča Čajkovskog koje se priprema za proljeće. Napomenimo da se posljednji put ovaj klasični biser na sarajevskoj sceni igrao davne 1956.  

Mnogobrojna publika Narodnog pozorišta i oni koji će to tek postati, zasigurno će biti zadovoljni i ostalim omiljenim repertoarskim predstavama. Među opernim naslovima to su Hasanaginica, Don Giovanni, Viva la Mamma, Rigoletto, Ježeva kućica, Zmaj od Bosne, Kneginja Čardaša i Čarobna frula. 

Dramske predstave koje ćemo ove godine gledati su Feničanke, Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama, Kralj Lear, Sve se nekako preživi osim smrti, Otkrivanje žene, Divlje meso, Balkanski špijun u Sarajevu, Ožalošćena porodica, Hamlet u selu Mrduša donja, Elizabeta Bam, a obnovit će se i Prosjačka opera

Ljubitalji baleta i dalje će uživati u predstavama: Krcko oraščić, Pepeljuga, Alisa u zemljiu čuda, Omer i Merima, Dun Quijotte, Palčica te Stabat mater/Faun

Direktor Bajrović najavio je i gostovanja dramskog ansambla Zaječaru, Beču i Solunu - gdje odlaze s predstavom Feničanke. Ovim se nastavlja niz uspješnih gostovanja koja su ansambli sarajevskog Narodnog pozorišta ostvarili tokom ljeta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije