Historijski Muzej najavljuje otvaranje međunarodne izložbe Evrovizion

0
Radiosarajevo.ba
Historijski Muzej najavljuje otvaranje međunarodne izložbe Evrovizion
FOTO: Facebook / Izložba u Historijskom muzeju BiH

Kokreativna izložba ifa-e Evrovizion.Crossing Stories and Spaces bit će otvorena u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu 25. juna.

Riječ je o postavci koja se bavi tematikom aktuelne društveno-političke situacije u Evropi i idejom evropskog identiteta.

U fokusu su manje vidljivi i marginalizirani geopolitički i kulturni prostori, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope.

To su takozvane poluperiferije i mjesta raznolikosti, koji u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu, kao naprimjer multietničko Sarajevo-prva stanica projekta.

U uskoj saradnji s regionalnim akterima i akterkama i lokalnim kulturnim scenama u toku dugogodišnje turneje u izložbu će biti integrisane nove umjetničke pozicije.

Cilj je reflektovati o aktuelnim društveno-političkim porecima i osvijetliti specifične impulse određenih mjesta, kako bi se generisao kontinuirani razvoj prostora za dijalog.

Naziv izložbe Evrovizion je konstrukt sličnih, ali i različitih jezičkih formi Eurovisione/Evrovizija/Евровизия, koji simbolizira ideju mogućeg zajedništva.

Evrovizion.Crossing Stories and Spaces je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen/Institut za međunarodne odnose) koja se u Sarajevu organizuje u saradnji s Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.
Izložba će biti otvorena do 22. avgusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije