Historijski muzej: Danas 3D izložba najljepših stećaka u Bosni i Hercegovini

0
Radiosarajevo.ba
Historijski muzej: Danas 3D izložba najljepših stećaka u Bosni i Hercegovini

Historijski muzej Bosne i Hercegovine ugostit će izložbu Stećak.3D baziranu na savremenoj tehnologiji VR iskustva.

Otvaranje izložbe će biti održano danas u 12 sati, a nakon Sarajeva gdje će biti postavljena do 2. juna, izložba putuje u Zvornik, potom Zenicu, Mostar, Banjaluku i Stolac.

Izložbu Stećak.3D organizira Fondacija Mak Dizdar u okviru šireg projekta „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“ koji se bavi mapiranjem nekropola stećaka i povezivanjem mladih iz Bosne i Hercegovine kroz rad na aktualiziranju kulturne baštine.

Na izložbi će biti predstavljeni neki od najljepših stećaka sa 10 lokaliteta u Bosni i Hercegovini, a posjetitelji izložbe će imati priliku da dožive posve novo iskustvo srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale.

Ovo virtuelno iskustvo osmislio je Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru zaslužan je za izradu 3D printova.

Na web stranici https://stecakmap.info/ koja je također, kreirana u okviru ovog projekta, predstavljene su fotografije, GPS koordinate i osnovni podaci o preko dvije stotine nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije