Italijanka Manuela Gandini Sarajevu za rođendan poklonila prekrasan performans

0
A. S.
Italijanka Manuela Gandini Sarajevu za rođendan poklonila prekrasan performans
Foto: Privatni album / Sa performansa Manuele Gandini u Sarajevu

Italijanka Manuela Gandini, kritičarka umjetnosti, performerka, profesorica na Akademiji NABA u Milanu, vanjska saradnica dnevnog lista La Stampa i ambasadorica Trećeg raja Michelangela Pistoletta, u subotu uvečer, 6. aprila, u Ateljeu Figure, na Dan Grada Sarajeva i njegovog oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, izvela je performans „Nešto nas sanja“, koji je premijerno predstavljen protekle godine u Italiji.

Specijalno za Sarajevo, autorica je adaptirala originalni scenarij, i predstavila ga u skraćenoj verziji i po prvi put na engleskom jeziku.

Manuela Gandini smatra umjetnost alatom društvene, duhovne, i transformacije svijesti. Ganuta novim susretom sa Sarajevom, Manuela Gandini je napisala tekst o bh. gradu, koji je objavljen u subotu, 6. aprila, u dnevnom listu La Stampa.

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Slijedom ostvarenih kontakata s dizajnerskom grupom Trio, tokom 1994. i 1995. godine, Manuela Gandini dva puta je boravila u opkoljenom Sarajevo, solidarišući se sa njegovim stanovništvom i podržavajući umjetnost i kulturu.

Iz toga je nastala svojevrsna kontrainformativna forma koja demonstrira svijetu da se stanovništvo, putem umjetnosti, može oduprijeti i destrukciji rata.

Na performansu, koji je oduševio divnu publiku, bio je veliki broj građana. Događaju je prisustvovao i italijanski ambasador Marco Di Ruzza.

Ambasador Italije Marco Di Ruzza i Manuela Gandini
Foto: Privatni album: Ambasador Italije Marco Di Ruzza i Manuela Gandini

"Predstava koju je postavila Manuela Gandini - komentirao je Marco Di Ruzza - snažno je impresionirala i dirnula publiku. Evokativno putovanje na koje nas je protagonistkinja povela sa velikom interpretativnom sposobnošću, upozorenje je protiv svakog totalitarizma koje u ime aberantnih ideologija homologizira ljude s pukim instrumentima politike.

Tragedije istorije 20. stoljeća stoga moraju svima nama ponuditi lekciju koja je uvijek živa i aktuelna. Sjećanje na juče kao osnova za izgradnju društva sutrašnjice", kazao je ambasador Italije u Bosni i Hercegovini za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, kritičarka umjetnosti Manuela Gandini, autorica je nepreglednog broja članaka i eseja, objavljenih na temu kulturnog otpora u opkoljenom Sarajevu.

Godine 1995., u Galeriji Studio Oggetto u Milanu, Gandini organizira prvu međunarodnu samostalnu izložbu grupe Trio iz Sarajeva. Na inauguraciji izložbe, obraćaju se Achillea Bonito Oliva, Oliviero Toscani i Predrag Matvejević.

Dalila Hadžihalilović i Manuela Gandini
Foto: Privatni album: Dalila Hadžihalilović i Manuela Gandini

Veze sa Sarajevom sve dublje, i 2016. se vraća u glavni grad BiH predstaviti izložbu radova grupe Trio, postavljenu u formi stalne izložbe u Galeriji 11/7/95.

Godine 2017., uz podršku Ambasade Italije u Sarajevu i partnera projekta, na platou KSC Skenderija, izvodi performans Treći raj s oko 600 srednjoškolaca i studenata, pristiglih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, koji, zajedno s najeminentnijim eksponentima svijeta kulture u gradu, utjelovljuju njegov simbol - ritual mira i otpora, praćen nezaboravnom Lectio Magistralis Michelangela Pistoletta.

Manuela Gandini se vraća u Sarajevo: Poslala emotivnu poruku na društvenim mrežama

Manuela Gandini se vraća u Sarajevo: Poslala emotivnu poruku na društvenim mrežama

Osobno upoznaje Jovana Divjaka, postaje njegovom bliskom prijateljicom i smatra ga svjetionikom tame ljudskog duha.

Trideset godina od svog prvog dolaska u Grad Sarajevo u opsadi, Manuela Gandini sinoć je poklonila govorni performans Nešto nas sanja, multimedijalnu izvedbu s kojom obilazi Italiju govoreći o opasnostima totalitarizma i tehnokracija polazeći od nacističke estetike i osiromašenja jezika.

Posljednji put u gradu, dočekao ju je njen veliki prijatelj Jovan Divjak, kojem je, uoči njegove sutrašnje godišnjice smrti, osim gradu, posvetila svoj performans.

Veoma emotivan govor održao je i Bojan Hadžihalilović, nekadašnji student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, koji sa suprugom Dalidom Hadžihalilović, činili su dizajnerski tim Trio., nakon kojeg je Manuela Gandini zaplakala

Oslobađajuće, životne i duhovne forme nadrealizma, i umjetničkog otpora, međutim, poantiraju priču transponirajući ju u sadašnjost, apostrofirajući snagu umjetnosti, psihe i mogućih ljudskih antidota za dominirajuću brutalnu destrukciju na više razina.

Kako je bilo u subotu uvečer na performansu i ko je sve bio prisutan u Ateljeu Figure pogledajte u našoj foto galeriji:

Dizajnerski tim Trio: Dalida i Bojan Hadžihalilović i Lela Mulabegović-Hatt

Dalida i Bojan Hadžihalilović i Lela Mulabegović-Hatt, nekadašnji studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, činili su dizajnerski tim Trio, koji je u drugoj polovici osamdesetih stekao ugled širom tadašnje Jugoslavije.

U opkoljenom Sarajevu Trio je nastavio s umjetničkim radom, čega je rezultat bila kapitalna zbirka plakata i razglednica, na kojima su bili prikazani redizajnirani simboli pop kulture 20. stoljeća predstavljeni iz brutalne ratne vizure.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije