Italijanka Manuela Gandini poklanja Sarajevu večeras performans 'Nešto nas sanja'

1
Radiosarajevo.ba
Italijanka Manuela Gandini poklanja Sarajevu večeras performans 'Nešto nas sanja'
Foto: Instagram / Manuela Gandini se vraća u Sarajevo

Italijanka Manuela Gandini, kritičarka umjetnosti, performerka, profesorica na Akademiji NABA u Milanu, vanjska saradnica dnevnog lista La Stampa i ambasadorica Trećeg raja Michelangela Pistoletta, u subotu uvečer, 6. aprila (u 20 sati u Ateljeu Figure), na Dan Grada Sarajeva i njegovog oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, predstavit će u Sarajevu performans „Nešto nas sanja“, premijerno predstavljen protekle godine u Italiji.

Specijalno za Sarajevo, autorica je adaptirala originalni scenarij, i predstavit će ga u skraćenoj verziji i po prvi put na engleskom jeziku.

Manuela Gandini smatra umjetnost alatom društvene, duhovne, i transformacije svijesti.

Ovo mnoge zanima: Donosimo listu zemalja koje su bile suzdržane tokom glasanja za Rezoluciju

Ovo mnoge zanima: Donosimo listu zemalja koje su bile suzdržane tokom glasanja za Rezoluciju

Slijedom ostvarenih kontakata s dizajnerskom grupom Trio, tokom 1994. i 1995. godine, Manuela Gandini dva puta je boravila u opkoljenom Sarajevo, solidarišući se sa njegovim stanovništvom i podržavajući umjetnost i kulturu.

Iz toga je nastala svojevrsna kontrainformativna forma koja demonstrira svijetu da se stanovništvo, putem umjetnosti, može oduprijeti i destrukciji rata.

Manuela Gandini i performans koji poklanja Sarajevu
Foto: Privatni album: Manuela Gandini i performans koji poklanja Sarajevu

Kritičarka umjetnosti Manuela Gandini, autorica je nepreglednog broja članaka i eseja, objavljenih na temu kulturnog otpora u opkoljenom Sarajevu.

Godine 1995., u Galeriji Studio Oggetto u Milanu, Gandini organizira prvu međunarodnu samostalnu izložbu grupe Trio iz Sarajeva. Na inauguraciji izložbe, obraćaju se Achillea Bonito Oliva, Oliviero Toscani i Predrag Matvejević.

Veze sa Sarajevom sve dublje, i 2016. se vraća u glavni grad BiH predstaviti izložbu radova grupe Trio, postavljenu u formi stalne izložbe u Galeriji 11/7/95.

Godine 2017., uz podršku Ambasade Italije u Sarajevu i partnera projekta, na platou KSC Skenderija, izvodi performans Treći raj s oko 600 srednjoškolaca i studenata, pristiglih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, koji, zajedno s najeminentnijim eksponentima svijeta kulture u gradu, utjelovljuju njegov simbol - ritual mira i otpora, praćen nezaboravnom Lectio Magistralis Michelangela Pistoletta.

Manuela Gandini se vraća u Sarajevo: Poslala emotivnu poruku na društvenim mrežama

Manuela Gandini se vraća u Sarajevo: Poslala emotivnu poruku na društvenim mrežama

Osobno upoznaje Jovana Divjaka, postaje njegovom bliskom prijateljicom i smatra ga svjetionikom tame ljudskog duha.

Trideset godina od svog prvog dolaska u grad u opsadi, Manuela Gandini poklanja svoj govorni performans Nešto nas sanja, multimedijalnu izvedbu s kojom obilazi Italiju govoreći o opasnostima totalitarizma i tehnokracijā polazeći od nacističke estetike i osiromašenja jezika. Oslobađajuće, životne i duhovne forme nadrealizma, i umjetničkog otpora, međutim, poantiraju priču transponirajući ju u sadašnjost, apostrofirajući snagu umjetnosti, psihe i mogućih ljudskih antidota za dominirajuću brutalnu destrukciju na više razina.

Dizajnerski tim Trio: Dalida i Bojan Hadžihalilović i Lela Mulabegović-Hatt

Dalida i Bojan Hadžihalilović i Lela Mulabegović-Hatt, nekadašnji studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, činili su dizajnerski tim Trio, koji je u drugoj polovici osamdesetih stekao ugled širom tadašnje Jugoslavije.

U opkoljenom Sarajevu Trio je nastavio s umjetničkim radom, čega je rezultat bila kapitalna zbirka plakata i razglednica, na kojima su bili prikazani redizajnirani simboli pop kulture 20. stoljeća predstavljeni iz brutalne ratne vizure.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije