Historijski vas poziva na Spiritus Progentum

Radiosarajevo.ba
Historijski vas poziva na Spiritus Progentum
/ Jubilej Historijskog muzeja BiH; Foto: Historijski muzej
Spiritus Progenitum IV, humanitarni festival balkanske umjetnosti, počinje danas u 18,00 u Historijskom muzeju BiH.

Tema ovogodišnjeg festivala je humanizam u modernom dobu, a trajat će do 30. decembra, saopćeno je iz Muzeja.

Spiritus Progentum je napravljen s ciljem da se javnosti skrene pažnja na loše stanje u kojem funkcioniše Historijski muzej BiH.

Festival organizuju umjetničko društvo „Val“, Historijski muzeja BiH i SOS Dječija sela BiH, a podržava ga Akademija Strip Sarajevo.

 

 

 U sklopu festivala dodijeljeni su  certifikati o poznavanju osnova likovne umjetnosti djeci Sarajeva, na osnovu sedmodnevne likovne radionice organizovane od strane umjetničkog društva „Val“ u maju ove godine. Radionica je održana u sklopu projekta Motiv Balkana, kome je misija da očuva regionalnu kulturu i izgradi kreativnost kod mladih i djece. Umjetnici koji će svojim radovima skrenuti pažnju na humanost u modernom dobu su umjetnici koji su edukovali djecu Sarajeva ove godine u sklopu radionica Motiva Balkana: Rebeka Abdagić, Midhat Fetahagić, Kemal Hodžić, Zoran Herceg, Elma Čaušević Mujezinović i AnaDominik Rodić. Bit će predstavljen i rad posebnog gosta, a to je umjetnica Selma Dević. Ovom prilikom moći ćete vidjeti ilustraciju poema BiH pjesnika Elvire Halvadžije, Gorana Vrhunca, Mirze Okića i Kenana Kundalića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije