Izložba "Kozara, spomenik slobode" u Historijskom muzeju BiH

Fena
Izložba "Kozara, spomenik slobode" u Historijskom muzeju BiH
Fena / Ilustracija
Izložba ''Kozara-spomenik slobode'' bit će otvorena sutra u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u povodu mjeseca u kojem je osnovan i otvoren Muzej revolucije BiH, današnji Historijski muzej BiH.

Izložba će biti postavljena u okviru Programa ''Mjesec muzeja'' koji tematizira naslijeđe socijalizma kroz razgovor o spomen-parku na Vracama.

Historijski muzej BiH djelovanjem kroz aktivnosti regionalne platforme ''Neprimjereni spomenici'' nastoji aktualizirati problem zapuštenog i napuštenog spomen-parka na Vracama. U 2015. godini je u Muzeju pokrenuta inicijativa za obnovu spomen-parka, a u augustu 2016. godine kroz muzejski Projekat ''Vraca revoluc-i-ja'' djelimično je očišćeno spomeničko područje.

Izložba koja će biti postavljena nastala je u produkciji JU Nacionalni park ''Kozara''/Memorijalni muzej na Mrakovici, sačinjena je od fotografija i dokumenata o izgradnji Memorijalne zone (Spomenik, Memorijalni zid i Muzej), o Džamonjinoj idejnoj koncepciji, dočeku Josipa Broza Tita i kulturnim manifestacijama na Kozari, saopćeno je iz Muzeja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije