Pogledajte svirku benda SCH uz otvaranje izložbe u Historijskom muzeju

Radiosarajevo.ba
Pogledajte svirku benda SCH uz otvaranje izložbe u Historijskom muzeju
/ Nastup SCH
Supkultura ranih osamdesetih u gradovima istočne i zapadne Njemačke prikazana je na izložbi Geniale Dilletanten koja je na originaln način otvorena u sarajevskom Historijskom muzeju.

Uz otvaranje izložbe upriličen je koncert sarajevskog benda SCH koji je poznat još od osamdesetih godina, po svom noise zvuku sa kojim su nastupali po alternativnim klubovima. Ovaj bend kojeg vodi Senad Hadžimusić Teno predstavlja jedno od najznačajnijih imena u oblasti alternativnog, avangardnog, rock stvaralštva na tlu bivše Jugoslavije. SCH je danas Dvojac, a uz Tenu je tu Rida Attarashany.  

Ovo je bio prvi live nastup SCH u Sarajevu od 2012. 

Svakako vam preporučujemo da pogledate izložbu koja će biti otvorena do 6. oktobra. U našem videu pogledajte snimke s koncerta i sa izložbe, koje smo snimili u večeri otvaranja.

 

                                                            

 

Na početku 1980-ih godina u Njemačkoj svojim glasnim protestom i ciljanom provokacijom međunarodnu pažnju i priznanje stekla je alternativna umjetnička scena. Njeni akteri nisu se oslanjali na virtuozno umijeće, umjesto toga težili su ostvarivanju samoorganizacije u smislu „uradi sam“ ideje. Želju za radikalnim prekidom potkrijepili su osnivanjem vlastite muzičke izdavačke kuće, časopisa, galerija i klubova, te nezavisnim produciranjem ploča i kaseta. Naročito na likovnim akademijama razvila se dinamika obilježena eksperimentiranjem koje prožima različite žanrove. Tako se 1981. godine u berlinskom Tempodromu održava festival čiji namjerno pogrešno napisan naziv postaje sinonim za ovu njemačku supkulturu s početka 1980-ih godina: „Geniale Dilletanten“. Izložba predstavlja glavne protagoniste i sastajališta umjetničkih scena u različitim gradovima Zapadne i Istočne Njemačke iz kojih su dolazili impulsi koji su pokretali cijeli razvoj. U središtu su bendovi, te umjetnici, filmadžije i dizajneri iz ranih 1980-ih godina. Izložba „Genijalni diletanti“ pruža uvid u raznolike veze između aktera i priča o tome kako su istovremene tendencije u umjetnosti, filmu, modi i dizajnu utjecale jedne na druge.   Ideja i koncept izložbe:  Mathilde Weh, Leonhard Emmerling, Goethe-Institut Kustosica: Mathilde Weh                                

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije