Trump kao simbol 'globalne banalizacije zla' na plakatu za 56. MESS

V.A.Z.
Trump kao simbol 'globalne banalizacije zla' na plakatu za 56. MESS
/ Mess 2016
Najznačajniji regionalni teatarski festival i ove godine obilježit će kulturnu jesen u Sarajevu.

Pedeset i šesti Internacionalni teatarski festival MESS počinje u petak 30. septembra, a trajat će do nedjelje 9. oktobra.

A kako nije prvi put da MESS koincidira sa značajnim političkim događajima,kakvi su globalna predsjednička kampanja u SAD-u, kao i naš "festival demokratije" - lokalni izbori, ideja oko koje je koncipirano ovogodišnje izdanje jeste - globalna banalizacija zla.

Vrijeme u kojem mržnja, isključivost, podjele, teror, svjetska paranoja i strah postaju svakodnevna i hiperproducirana informativna roba, otjelovljeno je likom kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji nas gleda s plakata MESS-a. 

"MESS je jedino mjesto s kojeg vam se ljudi neće lažno smiješiti, već će vas pozivati na iskren dijalog kao izraz svijesti i poštivanja samih prema sebi", rekao je u uvodnom izlaganju na današnjoj konferenciji za medije Nihad Kreševljaković, novi direktor festivala. 

Ono što je novo u odnosu na prethodne godine je da će program za djecu i mlade Children MESS biti terminski izdvojen od festivalske cjeline, a trajat će od 23. do 26. septembra.

Umjetnost se rađa između dvije greške

Kreševljaković se u svom prvom obraćanju u novom svojstvu najprije zahvalio prethodnicima - dugogodišnjem direktoru Dini Mustafiću, te vršiteljici dužnosti direktora Lejli Hasanbegović, koji su i dalje ostali dio MESS-ovog tima. Potom se prisjetio fantastične predstave Jana Lawersa koju smo imali priliku gledati 2014. Samo za Sarajevo povodom koje ovaj svjetski poznati redatelj kaže kako se umjetnost rađa u vremenu između dvije greške, te da je ružnoća simptom siromaštva misli.

"I ovo izdanje otvorit će mnogo tema za razmišljanje, a ono što ohrabruje što MESS ostaje simptomom i simbolom naše čežnje za slobodom", zaključio je Kreševljaković.

Ovogodišnji MESS bit će domaćin Generalne skupštine Evropske konvencije teatra, te se očekuju predstavnici 43 kuće iz cijele Evrope. Značajno je da će oni imati priliku da pogledaju selekciju regionalnih predstava.  

Programska direktorica i selektorica Selma Spahić skrenula je pažnju na neke od predstava koje se uklapaju u ovogodišnji koncept.

"Bavimo se dekonstrukcijom nacionalnog narcizma, a to je ono što prepoznajemo iz svake predizborne poruke i vezujemo uz sve političke tabore. Predstave nas suočavaju s vlastitim predrasudama i strahovima, mnoge kroz 'in your face' estetiku", kaže selektorica Spahić.

Opširnije o pojedinačnim predstavama imat ćete priliku da čitate u narednim danima. Vašoj pažnji preporučujemo emisiju Četvrtkom o kulturi u kojoj riječ ima Selma Spahić. Emisiju slušajte na programu Radija Sarajevo u četvrtak u 12.10 na 90,2 odnosno na web streamingu.

U nastavku pogledajte program festivala MESS 

MEss_program.jpg - Trump kao simbol

: MEss_program.jpg

MEss_program2.jpg - Trump kao simbol

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije