Izložba 'Genijalni diletanti' i koncert kultnog benda SCH

Radiosarajevo.ba
Izložba 'Genijalni diletanti' i koncert kultnog benda SCH
/ Plakat za izložbu
Goethe-Institut Bosne i Hercegovine i Historijski muzej BiH pozivaju publiku na otvaranje izložbe "Geniale Dilletanten" koja stiže iz NJemačke, uz koncert kultnog sarajevskog benda.

Otvaranju izložbe koje će se desiti u četvrtak 8. 9 .2016. u 20.00h prisustvovat će kustosica Mathilde Weh.

Izložba će trajati do 6. oktobra, saopćeno je iz Historijskog muzeja.    

 O izložbi:

Na početku 1980-ih godina u Njemačkoj svojim glasnim protestom i ciljanom provokacijom međunarodnu pažnju i priznanje stekla je alternativna umjetnička scena. Njeni akteri nisu se oslanjali na virtuozno umijeće, umjesto toga težili su ostvarivanju samoorganizacije u smislu „uradi sam“ ideje. Želju za radikalnim prekidom potkrijepili su osnivanjem vlastite muzičke izdavačke kuće, časopisa, galerija i klubova, te nezavisnim produciranjem ploča i kaseta. Naročito na likovnim akademijama razvila se dinamika obilježena eksperimentiranjem koje prožima različite žanrove. Tako se 1981. godine u berlinskom Tempodromu održava festival čiji namjerno pogrešno napisan naziv postaje sinonim za ovu njemačku supkulturu s početka 1980-ih godina: „Geniale Dilletanten“. Izložba predstavlja glavne protagoniste i sastajališta umjetničkih scena u različitim gradovima Zapadne i Istočne Njemačke iz kojih su dolazili impulsi koji su pokretali cijeli razvoj. U središtu su bendovi, te umjetnici, filmadžije i dizajneri iz ranih 1980-ih godina. Izložba „Genijalni diletanti“ pruža uvid u raznolike veze između aktera i priča o tome kako su istovremene tendencije u umjetnosti, filmu, modi i dizajnu utjecale jedne na druge.   Ideja i koncept izložbe:  Mathilde Weh, Leonhard Emmerling, Goethe-Institut Kustosica: Mathilde Weh                                                                                           

 SCH predstavlja jedno od najznačajnijih imena u oblasti alternativnog, avangardnog, rock stvaralštva na tlu bivše Jugoslavije. 

Ovo je ujedno i prvi live nastup SCH u Sarajevu od 2012. a pored članova benda nastupiti će i nekoliko gostiju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije