Gledajte filmove i osvajajte bodove: Počeo prvi Evropski filmski izazov

Radiosarajevo.ba
Gledajte filmove i osvajajte bodove: Počeo prvi Evropski filmski izazov
FOTO: Radiosarajevo.ba / Kino Meeting point

Povodom obilježavanja Evropskog dana art kina, Udruženje filmskih radnika BiH je u nedjelju uveče u sarajevskom kinu Meeting Point najavilo početak zanimljivog filmskog izazova za sve ljubitelje sedme umjetnosti u BiH - European Film Challenge. 

Radi se o Izazovu koji gledanje evropskih filmova nagrađuje odlaskom na prestižne filmske festivale, a čiji je primarni cilj promocija evropskog filma, kao i gledanje filmova u kinima.

Publici u prepunoj sali kina Meeting Point obratila se Elma Tataragić, generalni sekretar Udruženja filmskih radnika BiH: “Nalazimo se u kinu koje nam tokom godine donosi najviše evropskih filmova u našem gradu. A pored toga što obilježavamo dan art kina, danas započinjemo i nešto novo u BiH, a to je Evropski filmski izazov (EFC), koji ne bi bio moguć da nemamo potporu Kreativne Evrope – potprograma MEDIA”.

Početak izazova, ozvaničenog projekcijom filma Aide Begić NE OSTAVLJAJ ME, ispratio je i Zoran Galić, predstavnik MEDIA deska Kreativne Evrope, zajedno sa brojnim ljubiteljima sedme umjetnosti.

Koordinatorica European Film Challengea, Melina Alagić, prisutne je upoznala sa pravilima ovog Izazova, te pozvala na učešće, rekavši da je upravo film NE OSTAVLJAJ ME, jedan od četiri filma bh. kinematografije, koji u ovom takmičenju nosi specijalne poene za putovanje na Internacionalni filmski festival u Berlinu. Dodatna tri filma su: DOBAR DAN ZA POSAO Martina Turka, NIŠTA, SAMO VJETAR Timura Makarevića i MESO Saše Hajdukovića.

Šta je European Film Challenge?

Osobe starije od 18 godina mogu skupiti bodove gledajući filmove duže od 52 minute, koji su producirani u zemljama članicama EU, učesnicama u MEDIA projektu (Island, Norveška, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Gruzija, Moldavija, Makedonija, Srbija i Ukraina) i Švicarskoj.

Filmove možete gledati na bilo kojoj legalnoj platformi, u kinima ili na festivalima, a svaka nova legalna platforma na kojoj se film gleda (kino, festival, dvd, vod i sl.) nosi određen broj bodova. Ograničen broj bodova se dobija i pozivanjem drugih osoba da se registruju i učestvuju u izazovu. Učesnici su dužni informaciju o pogledanom filmu podijeliti na jednoj od društvenih mreža.

Učesnici su, također, dužni postaviti dokaz o gledanju filma (fotografija ekrana, kino platna, karte za kino) na www.europeanfilmchallenge.eu, ali i javno na neku od društvenih mreža (Facebook, Instagram, Twitter) s hashtagom #europeanfilmchallenge.

Prvi dio European Film Challengea se završava 10. decembra, kada svaka zemlja učesnica objavljuje svog pobjednika.

Saznajte sve novosti u vezi sa European Film Challenge na www.bhfilm.ba  ili na zvaničnoj Facebook stranici

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije