Mostarski kulturni radnici poručili: Sve je preMostivo

Radiosarajevo.ba
Mostarski kulturni radnici poručili: Sve je preMostivo
Foto: OKC Abrašević / Kandidatura Mostara za EPK 2024

Prije više od godinu dana djelatnici iz oblasti kulture odlučili su pokrenuti kandidaturu Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine. 

S tim ciljem, predano su radili kako bi aplikacija bila odraz težnji Mostarki i Mostaraca, koji žele svoj grad učiniti ljepšim i boljim mjestom za život i s jasnom vizijom da upravo kultura može i treba biti pokretač promjena.

Mostarska aplikacija za Europsku prijestolnicu kulture 2024. poslana je prošloga petka (5.10.2018.) iz Mostara za Bruxelles. 

"Nešto manje od godinu dana tri različita tima, sastavljena od kulturnih i akademskih radnika iz praktično svih kulturnih i naučnih institucija u Mostaru sačinjavala su smjernice ovog programa. Najzad je, pod naslovom Sve se može premostiti u tzv. Bidbooku, aplikacijskoj knjizi, objedinjeno mnoštvo projekata i ideja. Osnovne programske linije vezane su za: urbane sinapse - definitivnu integraciju grada kroz umjetničke i urbanističke intervencije,migracije i izbjeglištvo, regiju Hercegovine,te tzv. Kvantni skok - osuvremenjavanje jezika umjetnosti i načina njene komunikacije s publikom. Glavna ideja programa je da kultura može zaliječiti rane grada i značajno doprinijeti reintegraciji i razvoju društvene zajednice", izjavila je za Radiosarajevo.ba Tanja Miletić Oručević, redateljica i jedna od inicijatorica kandidature. 

Vrlo je važna i činjenica da je u okviru izrade aplikacije pripremljena i Strategija razvoja kulture Grada Mostara za naredne godine, čime je Mostar postao jedan od rijetkih gradova u BiH koji je izradio takav dokument.

Mostarski kulturni djelatnici u javnom i nevladinom sektoru te gradska administracija, uz sve političke stranke koje su participirale u zadnjem sazivu Gradskog vijeća Mostara, prepoznali su kako projekt Europske prijestolnice kulture, kao niti jedan do sada, daje priliku da ujedinjeni u svim različitostima ali sa zajedničkim ciljem premoštavanja svih prepreka učine Mostar gradom na koji će biti ponosni svi njegovi stanovnici.

Tim povodom, u Gradskoj vijećici u Mostaru u srijedu je upriličena promocija pod naslovom „Sve je premostivo“ te izložba dječjih radova „Ja sam most“, nastalih tijekom rada na projektu kandidature.

Domaćin prezentacije bio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, a projekt „Sve je premostivo“, nastao je kao rezultat sinergije djelatnika iz svih oblasti kulture Mostara

Tehnički nosilac aplikacije je Studio za izvedbene umjetnosti, a rezultati prvog kruga odlučivanja o gradu - evropskoj prijestolnici kulture izvan EU bit će poznati početkom 2019.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako Mostar ovim projektom dobiva prosperitet i jednu sasvim novu dimenziju.

”Mi imamo kreativne ljude u kulturi što je vrlo važno jer kada imate kreativne ljude u kulturi onda pravite određene sadržaje koji će zainteresirati javnost, ne samo domaću, nego i međunarodnu”, kazao je Bešlić.

Po njegovim riječima, kandidatura Grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture, prije svega, pruža šansu za urbanu obnovu grada, koji treba postati prepoznatljiv u međunarodnim okvirima i napretkom u turizmu. Izrazio je uvjerenje kako će Europa prepoznati projekt što bi bilo jako važno i ogroman poticaj ne samo za Mostar nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

”Mogućnosti koje se otvaraju Mostaru su ogromne, ako prođe prvi krug. Vjerujem u ovaj projekt i njegov potpuni uspjeh”, kazao je mostarski gradonačelnik i zahvalio svima koji su u njemu sudjelovali.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović izrazio je zadovoljstvo što je bio dio tima za izradu aplikacije u kojoj je, kako je kazao, sažeta sva kreativna energija ljudi s kulturne scene, javnog i nevladinog sektora Mostara. Izrazivši nadu kako će aplikacija rezultirati dobivanjem titule Europske prijestolnice kulture, Mujkanović je kazao da je ta titula potrebna Mostaru više nego bilo kojem drugom gradu u BiH, pa i u Europi.

”Vjerujem da bi dobivanje titule iz korijena promijenilo percepciju Mostara u svijetu, stvorilo bi drukčiju sliku grada, što je vrlo važno i zbog naših građana, jer smo mi nekada i prekritični”, kazao je Mujkanović, naglasivši kako se Mostar ima pravo nadati da za početak prođe prvi krug, a u konačnici da dobije samu titulu.

Šefica Službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje Mikulić također je zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu i pojasnila kako se aplikacija sastoji od četiri dijela.  Prvi dio je “Urbana sinapsa” koja je namijenjena povezivanju Grada s građanima, drugi dio nosi naziv “Mostar u koferu”, a namijenjen je svima onima koji su otišli ili koji se spremaju otići, treći dio je “Svjetlo Hercegovine” jer je Mostar najveći grad u Hercegovini i četvrti dio “Kvantni skok”, koji podrazumijeva nove programe.

Zanimljivu prezentaciju projekta sačinio je i vodio Mustafa Alendar, član Tima Mostar 2024. Nakon prezentacije upriličena je u Gradskoj vijećnici izložba likovnih radova djece tri mostarska vrtića pod nazivom “Ja sam most”. Izložba je nastala kroz radionice koje su vodili akademski kipar Dalibor Nikolić i arhitektica Senada Demirović Habibija u okviru projekta “Sve je premostivo”, navodi se na služvenoj stranici 2024.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije