Aida Begić: Nadam se da ću raditi veselije teme i da će svijet postati ljepši

Anadolija
Aida Begić: Nadam se da ću raditi veselije teme i da će svijet postati ljepši
Višestruko nagrađivana režiserka Aida Begić, autorica filma "Ne ostavljaj me" o sirijskoj djeci izbeglicama, izjavila je kako se nada da će svijet jednog dana postati ljepše mjesto i da će imati priliku snimati veselije teme.

Begić je govorila u Istanbulu na predavanju koje je organizovao Centar za umjetnička istraživanja pri turskoj Fondaciji za nauku i umjetnost, a tom prilikom se osvnula na svoj posljednji film koji je ovogodišnji kandidat ispred Bosne i Hercegovine za prestižnu nagradu Oskar.

Film "Ne ostavljaj me" je priča o boli, potrazi za smislom života i prijateljstvu siročadi. Sirijski dječaci Isa, Ahmed i Muataz žive težak život kao izbjeglice u čarobnom, mitskom turskom gradu Sanliurfa.

Begić je istakla kako film "Ne ostavljaj me" uz njene ranije filmove "Snijeg" i "Djeca" predstavlja svojevrsnu trilogiju.

"U svom prvom filmu govorila sam o ženama i djeci koji su protjerani i izgubili svoje porodice. Moj drugi film bio je posvećen ratu i djeci bez roditelja u Sarajevu. Posljednji film je također nastavak ove teme. Iskreno se nadam da će svijet postati ljepše mjesto i da ću imati priliku snimati veselije teme", kazala je Begić.

Bh. autorica dalje navodi kako problemi koji su prisutni u svijetu ne dozvaljavaju da se odustane od umjetnosti.

"Da li zbog činjenice da u svijetu ima mnogo siromašnih ne trebamo ništa raditi? Mi smo pravili filmove i tokom opsade Sarajeva. Jer kako je u svim uslovima moguće pisati knjigu, obezbijediti humanitarnu pomoći, raditi na projektima, na isti način mi moramo uvijek baviti se i umjetnošću", kazala je Begić, naglasivši kako je svijet nezamisliv bez umjetnosti.

Naglasila je da kada bi vjerovala da svijet može spasiti time što ću ostaviti umjetnost, to bih već davno i uradila.

"Moje mišljenje je da ostavljanjem umjetnosti možemo samo prestati biti ljudi", poručila je Begić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije