Gitaristkinja Cristina Galietto nastupit će u Sarajevu ususret Danu Republike Italije

0
Radiosarajevo.ba
Gitaristkinja Cristina Galietto nastupit će u Sarajevu ususret Danu Republike Italije
Foto: Instagram / Cristina Galietto

Ambasada Republike Italije najavila je nastup jedne od najznačajnijih mladih gitaristkinja iz ove zemlje na koncertu "Omaž Italiji". 

Dvadesetdvogodišnja Cristina Galietto nastupit će u koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” Srednje muzičke škole u Sarajevu, u srijedu 10. maja 2023. u 18,30. 

Koncert se održava ususret Danu Republike Italije, koji se inače obilježava 2. juna. Ulaz na koncert je besplatan.  

Bosanski samuraj na velikom testu: Ahmed Vila traži svoju 12. pobjedu u karijeri

Bosanski samuraj na velikom testu: Ahmed Vila traži svoju 12. pobjedu u karijeri

Cristina Galietto je rođena u Napulju, a njen gitarski put odveo ju je u mnoge evropske zemlje gdje je održavala koncerte i majstorske kurseve. 

Pobjednica je natjecanja Eurostrings 2021.

Između ostalog, osvajala je prve nagrade na međunarodnim gitarskim natjecanjima: “Alexis Rago” - Štutgard, “Andrés Segovia” - Monheim am Rhein i Uppsala. Laureatkinja je Eurostrings competition 2021 - u Petreru, u Španiji, što uključuje koncertnu turneju po Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i u Aziji.

Održala je solističke koncerte u mnogim evropskim zemljama, među kojima su Njemačka, Srbija, Rumunija, Engleska, Austrija, Luksemburg i naravno, Italija.

Započela je svoju muzičku naobrazbu dobi od 7 godina, sa svojim ocem, profesorom gitare. Pohađala je Muzičku gimnaziju “Margherita di Savoia” u Napulju u gitarskoj klasi maestra Enze Amata. U dobi od 16 godina izučava gitaru na privatnim časovima koje je davao maestro Carlos Bonello na Royal College of Music u Londonu. Studirala je i na Konzervatoriju “San Pietro a Majella” u Napulju i stekla akademsku diplomu II nivoa s najvišim ocjenama. U isto vrijeme, pohađala je majstorske kurseve koje vodi maestro Aniello Desiderio na Akademiji “Stefano Strata” u Pizi. Privodi kraju dodatne studije na Universität für Musik und darstellende Kunst u Gracu (Austrija), gdje je podučavaju maestro Paolo Pegoraro i Lukasz Kuropaczewski.

Njen prvi album “Avant l’Aube”, objavljen krajem 2020. (u izdanju Timespan recordings), uključuje muziku kompozitora kao što su Joaquin Rodrigo, Domenico Scarlatti i Alexis Rago. Ovjenčana je nagradom "Zlatna gitara" kao mlada nada 26. izdanja Međunarodnog gitarskog seminara (CIDIM) održanog u Milanu 2021. 

Gitaru, instrument vrhunske ručne izrade koji svira Cristina, izgradio je napuljski majstor graditelj Alessandro Marseglia

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije