Otac i sin Dalibaltayan uz Sarajevsku filharmoniju priredili vrhunski muzički događaj

0
Vesna Andree Zaimović
Otac i sin Dalibaltayan uz Sarajevsku filharmoniju priredili vrhunski muzički događaj
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ruben Dalibaltayan

Dugo očekivani koncert Sarajevske filharmonije kojim je inauguriran novi koncertni klavir održan je u petak 28. aprila pred prepunom dvoranom Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Na ogromno zadovoljstvo publike, Sarajevska filharmonija je sinoć simbolično 'raspakovala' poklon za stogodišnjicu svog postojanja - vrhnuski Steinway grand piano, koji je zapravo i prvi koncertni klavir u vlasništvu orkestra.

Ujedno, ovo je i najbolji klavir kojeg trenutno imamo u Bosni i Hercegovini. Nabavljen je uz podršku Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture na čijem je čelu u to vrijeme bio Samir Avdić, te Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Čast da predstave novi instrument pripala je umjetnicima koji su na simboličan i emotivan način povezani sa Sarajevom. Armenski pijanista Ruben Dalibaltayan često je u ovom gradu u svojstvu gostujućeg profesora na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i prijatelj Sarajevske filharmonije. Do sada smo ga nekoliko puta imali priliku čuti na koncertnim podijumima i svaki put je podario vrhunske umjetničke trenutke.

Njegov sin Arsen Dalibaltayan, koji je svoje rano djetinjstvo takođe proveo u Sarajevu, danas je jedan od najperspektivnijih mladih pijanista u regiji i pobjednik mnogih pijanističkih natjecanja. Ovom dvojcu povjeren je veoma odgovoran zadatak da svojom virtuoznošću i umjetničkim senzibilitetom ne samo zadive sarajevsku publiku, već i prikažu svu zvučnu raskoš, plemenitost i mogućnosti novog instrumenta.

Štimanje klavira pred početak
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Štimanje klavira pred početak

To su u potpunosti uspjeli. 

Dva znamenita koncertna djela za klavir koja su nosila program te večeri, dala su prostor u kojem su solisti mogli iskazati sve potencijale. Čuvena Rapsodija u plavom iz 1924. godine, koju je američki autor George Gershwin maestralno skladao, objedinjujući tradiciju simfonizma s jazz elementima, zazvučala je u svojoj punoj glamuroznosti.

Ruben Dalibaltayan je suvereno odsvirao nimalo jednostavnu solističku dionicu, a zahvaljujući vrhunskom klaviru, ona se ispreplitala sa zavodljivim orkestarskim dijelovima u zvučnoj i dinamičkoj balansiranosti. Pokazalo se da novi instrument, svojim zvučnim habitusom, veoma dobro pristaje dvorani Narodnog pozorišta te da je urađen pravi odabir.

Obilježavajući 150 godišnjicu rođenja ruskog velikana Sergeya Rachmaninova, mladi solista Arsen Dalibaltayan je za ovu priliku odabrao njegovo tehnički zahtjevno, a u muzičkom smislu očaravajuće djelo - Koncert za klavir i orkestar broj 3. S mnogo muzičkog ukusa i tehnički superiorno, pijanista je kroz brze pasaže i kasnoromantičarski muzički slog stvorio utisak lebdećeg perja.

Dirigent Slaven Kulenović
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Dirigent Slaven Kulenović

Svemu tome treba dodati i zasluge dirigenta Slavena Kulenovića koji je doslovno disao s orkestrom, pretvarajući ga u jedno tijelo. S mnogo poleta i umjetničkog zanosa, orkestar je ispunio najviša očekivanja dostojna historijskog trenutka u stogodišnjoj historiji Sarajevske filharmonije.

U skladu s programskim opredjeljenjem ka promociji domaćih autora, na početku sinoćnjeg koncerta je izvedeno savremeno djelo Moving Landscape Glitched koje je za simfonijski orkestar i video instalaciju skladao i osmislio sarajevski kompozitor Ališer Sijarić. Orkestar i dirigent uspješno su položili i ovaj, žanrovski izazovan ispit.

Još jedno iznenađenje dočekalo je publiku u foajeu koncertne dvorane - organizatori su distribuirali letak s programom do kraja sezone, koji obećava čak šest zanimljivih orkestarskih događaja do 16. juna.

Frenetični aplauz kojim su nagrađeni protagonisti okrunjen je bisom koji je podario Arsen Delibaltayan. I u ovom slučaju izbor je bio Sergey Rachmaninov. Čuli smo njegov Preludij u gis molu za klavir solo - za potpuno savršen umjetnički doživljaj.

Spektakularan koncert u Pozorištu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Arsen Dalibaltayan

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije