Arsen Dalibaltayan, mladi umjetnik koji će inaugurirati novi klavir Sarajevske filharmonije

0
Vesna Andree Zaimović
Arsen Dalibaltayan, mladi umjetnik koji će inaugurirati novi klavir Sarajevske filharmonije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Arsen Dalibaltayan na probi sa Sarajevskom filharmonijom

Koncert Sarajevske filharmonije najavljen za petak 28. april bit će poseban i zasigurno će ga dugo pamtiti kako publika, tako i izvođači. 

Ovog datuma planirana je inauguracija novog vrhunskog klavira koji je nedavno nabavljen za Sarajevsku filharmoniju. Plemeniti Steinway bit će 'pušten' u koncertnu upotrebu te predstavljen publici prvi put na događaju na kojem će nastupiti značajni pijanisti, otac i sin Dalibaltayan. 

Atraktivan program ovog koncerta sastoji se od tri muzička djela novije ere. Koncert će započeti izvedbom savremene kompozicije "Moving Landscape Glitched" čiji je autor Ališer Sijarić . Uslijedit će popularna Rapsodija u plavom Georgea Gershwina u izvedbi Rubena Dalibaltayana. Nza dirigentskim pultom bit će Slaven Kulenović, šef dirigent Sarajevske filharmonije

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Drugim dijelom koncerta obilježit će se 150 godina od rođenja Sergeya Rachmaninova. Njegov rijetko izvođeni 'Koncert za klavir i orkestar br. 3 u d-molu, op. 30', će uz Sarajevsku filharmoniju kao solista izvesti jedan od najperspektivnijih pijanista mlade generacije u regiji, Arsen Dalibaltayan.

"Treći klavirski koncert Sergeya Rachmaninova je rijetko izvođen na našim prostorima. Zahtjevnost ovog djela se najviše očituje u njegovoj veličini i monumentalnosti, u njegovoj gustoj i kompliciranoj fakturi. No, smatram da je ovo jedno od najdivnijih djela u cijeloj muzičkoj literaturi koje obiluje jednom dubinom, nostalgijom, a istovremeno strašću. To je vrlo emocionalno, tipično romantičarski nadahnuto djelo. Rachmaninov, koji je proživio vrlo buran život, obuhvativši dva svjetska rata te revoluciju u Rusiji, uvijek sklada po onome što mu duša nalaže, prema svojim osjećajima koji variraju od najotvorenijih do najzatvorenijih, čak bih rekao i potisnutih. To je nešto na što uvijek obratim pozornost dok slušam njegovu glazbu općenito", kaže Arsen Dalibaltayan u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Na pitanje kako je izgledao rad na ovom zahtjevnom komadu, mladi muzičar konstatira da rad još uvijek traje. "To je jedna od onih kompozicija koju ćete svaki put drugačije izvesti ovisno o mnogim faktorima, a rad na njoj svakako traje cijeli život", kaže.

Arsen Delibaltayan i dirigent Slaven Kulenović na probi
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Arsen Dalibaltayan i dirigent Slaven Kulenović na probi

Ovaj mladi pijanista rođen je 2003. godine u Splitu u porodici istaknutih muzičara. Njegova majka je pijanistica Julia Gubajdullina koju znamo i kao gostujuću predavačicu na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Arsen je klavir počeo svirati još kao petogodišnjak, a prvi put s orkestrom nastupio već s devet godina kada je izveo Haydnov koncert za klavir I orkestar u D-duru. Trenutno studira klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi svog oca prof. Rubena Dalibaltayana. Za izvedbu Beethovenovog 2. klavirskog koncerta, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u zagrebu, dobio je Rektorovu nagradu. 

U svojoj dosadašnjoj karijeri Arsen Dalibaltayan je višestruko nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima za mlade pijaniste. Posljednjih godina ostvario je uspješne nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Rusiji, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Švedskoj, Lihtenštajnu i Singapuru.

Arsen Delibaltayan na probi sa Sarajevskom filharmonijom
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Arsen Dalibaltayan na probi sa Sarajevskom filharmonijom

Osim ogromnog rada koji je ulagao u karijeru koja je u konstantnom usponu, te nesumnjivog talenta, ko je sve još izvršio presudan utjecaj na razvoj njegove pijanističke i umjetničke ličnosti - pitamo našeg sagovornika. 

"Najprije, roditelji su odigrali bitnu ulogu u mojem razvoju. Oni nisu samo roditelji, nego i pedagozi. Od malih nogu sam se nalazio u muzičkoj okolini te sam puno djela upoznao već u ranijoj dobi. Kako se cijeli život vrtim u takvoj okolini, gledajući unatrag, vidim kako sam u nekim segmentima ispao ispred nekih mojih vršnjaka koji takvu privilegiju nisu imali.

Također sam pohađao mnoge majstorske tečajeve u Hrvatskoj i inozemstvu gdje sam upoznao niz osobitih ličnosti i talentiranih muzičara. Od 2014. sam postao stipendijat u Lihtenštajnskoj međunarodnoj akademiji te svake godine putujem tamo na majstorske tečajeve i koncerte.

Planiram otići studirati dalje u inozemstvo, u Austriju i Njemačku. Zanimaju me putovanja, nova poznanstva, nove sredine. Smatram da je to bitno za razvoj svakog muzičara", otkriva Dalibaltayan mlađi.

Na kraju, naš sagovornik ističe da je za njega velika čast i zadovoljstvo svirati na koncertu inauguracije novog klavira u Sarajevu, te je veoma zahvalan što je dio takve manifestacije.

Ulaznice za koncert Sarajevske filharmonije, koji je na programu u petak 28. aprila s početkom u 20,00 u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu, potražite na platformi Kupikartu.ba.  

Arsen Delibaltayan na probi sa Sarajevskom filharmonijom
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Arsen Dalibaltayan na probi sa Sarajevskom filharmonijom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije