Pogledajte kako se bira vrhunski koncertni klavir Steinway za Sarajevsku filharmoniju

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako se bira vrhunski koncertni klavir Steinway za Sarajevsku filharmoniju
Foto: Sarajevska filharmonija / Ruben Dalibaltayan isprobava koncertne klavire Stainway - najbolje među najboljima

Dva mjeseca nakon potpisivanja ugovora o nabavci novog koncertnog klavira, u ponedjeljak 5. decembra 2022. godine je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce stigao u Hamburg gdje je potrebno izvršiti odabir instrumenta. 

U tvornici Steinway&Sons u Hamburg stigao je i renomirani pijanista Ruben Dalibaltayan kojemu je pripao nimalo lak zadatak da od ponuđenih najkvalitetnijih koncertnih klavira odabere onaj koji najviše odgovara Sarajevskoj filharmoniji. Selekciji su prisustvovali i predstavnici Steinway & Sons u Hrvatskoj, obitelj Kovačićek.

Višegodišnji napori i svi poduzeti koraci danas su urodili plodom, a predivni crni Steinway stiže uskoro u Sarajevo. To će biti zaista najljepši poklon Sarajevskoj filharmonoji za njen 100. rođendan.

''Od ideje je prošlo već nekoliko godina, a od potpisivanja ugovora o nabavci klavira nešto više od dva mjeseca i evo ga. Peti decembar je za nas historijski dan. Za Sarajevo i Sarajevsku filharmoniju za našu stotu godišnjicu obezbijedili smo novac, prošli sve administrativne procedure i danas odabrali svoj koncertni klavir. Radi se od D modelu Steinway klavira, a ovo znači zaista mnogo, ne samo za Sarajevsku filharmoniju, već i za cijelu državu. Tek sada možemo govoriti o ozbiljnim koncertima i renomiranim solistima koji će doći u prijestolnicu Bosne i Hercegovine", izjavio je Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije.

Selekcija koncertnog klavira Stainway - najboljeg među najboljima
Foto: Sarajevska filharmonija: Selekcija koncertnog klavira Stainway - najboljeg među najboljima

U tvornici Steinway & Sons u Hamburgu klavire izrađuje 340 eksperata prema patentu koji se nije mijenjao od 1880. godine. Jedinstveni su po tome što se daske za tijelo klavira izrađuju iz jednog komada. Takvih dvadesetak daski se slojevito lijepe svježim ljepilom koje svakodnevno kuhaju, također prema receptu iz 1880. godine. Za unutarnje daske tijela klavira koristi se javor iz Kanade, a za vanjske mahagonij iz Indonezije.

Maestro Dalibaltayan je od 7 ponuđenih klavira izabrao klavir na kojem će svirati velika svjetska pijanistička imena i koji će biti dragulj budućih koncerata Sarajevske filhamronije.

Već nakon prvih odsviranih tonova na klaviru, maestro je iskazao veliko zadovoljstvo kvalitetom ovog vrhunskog instrumenta, ali i priznao da je ovom odgovornom zadatku pristupio s određenom dozom treme. Prvi kocertnii klavir u 100 godina Sarajevske filharmonije uskoro stiže u Sarajevo.

''Svi klaviri su izvrsni, tako da je teško pogriješiti, samo je pitanje određenih detalja u procesu izbora onog pravog. Na kraju sam izabrao onaj koji ima jako lijep ton, a možemo reći i malo otvoreniji ton, s obzirom na akustički specifikum sale Narodnog pozorišta u Sarajevu. Nadam se da će u toj akustici sale ovaj klavir zazvučati prelijepo'', istakao je maestro Ruben Dalibaltayan. 

Kako je danas bilo u Hamburgu , pogledajte u galeriji. 

Selekcija koncertnog klavira Stainway - najboljeg među najboljima
Foto: Sarajevska filharmonija: Selekcija koncertnog klavira Stainway - najboljeg među najboljima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije