U Sarajevo stigao najbolji klavir na svijetu: Novogodišnji dar za 100 godina Sarajevske filharmonije

4
Radiosarajevo.ba
U Sarajevo stigao najbolji klavir na svijetu: Novogodišnji dar za 100 godina Sarajevske filharmonije
Foto: Sarajevska filharmonija / Koncertni klavir Steinway za Sarajevsku filharmoniju

Nakon 100 godina Sarajevska filharmonija konačno je nabavila novi koncertni klavir, a posebnom trenutku njegovog dolaska u Sarajevo prisustvovao je i Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo.

Kako je saopćeno iz Sarajevske filharmnje, ključeve novog koncertnog klavira primio je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce, a simbolično mu ih je uručio premijer Forto. 

"Ulaganje u kulturnu infrastrukturu prioritet je svih prioriteta i tako mora biti ukoliko želimo imati budućnost", izjavio je Forto, naglašavajući važnost ovog događaja za razvoj kulture u Bosni i Hercegovini. 

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Simbolično uručenje ključeva novog klavira

Klavir za kojeg je finansiranje odobrio Kanton Sarajevo, izrađen je u tvornici Steinway & Sons u Hamburgu za koju se smatra da stvara najbolje klavire na svijetu.

S obzirom da se radi o instrumentu iznimne vrijednosti, bilo je potrebno odabrati odgovarajući klavir za zvučnost Sarajevske filharmonije i dvoranu u kojoj nastupa - Narodno pozorište Sarajevo.

Tim povodom je početkom decembra u tvornici u Hamburgu izvršen odabir klavira, čemu su prisustvovali direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce i renomirani pijanista Ruben Dalibaltayan. On je od sedam ponuđenih primjeraka odabrao odgovarajući instrument za Sarajevsku filharmoniju. 

Pogledajte kako se bira vrhunski koncertni klavir Steinway za Sarajevsku filharmoniju

Pogledajte kako se bira vrhunski koncertni klavir Steinway za Sarajevsku filharmoniju

Prema tadašnjim informacijama klavir je trebao stići tek početkom 2023. godine, međutim predivno iznenađenje stiglo je Sarajevskoj filharmoniji u posljednjim danima ove godine.

''Dobili smo najljepši novogodišnji poklon u stogodišnjem postojanju Sarajevske filharmonije i time napokon omogućili nastup najboljih umjetnika svjetske pijanističke scene u Sarajevu. Nadam se da će i naredni saziv vlasti pratiti praksu svojih prethodnika i nastaviti ulagati u kulturu.'', izjavio je direktor Vedran Tuce.

U fotogaleriji pogledajte kako je izgledao proces istovara ovog skupocjenog muzičkog instrumenta. 

Steinway&Sons

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije