Gitarista Sanel Redžić: Održao je oko 1000 koncerata i dobio 36 internacionalnih nagrada

1
D. Softić
Gitarista Sanel Redžić: Održao je oko 1000 koncerata i dobio 36 internacionalnih nagrada
Foto: Facebook / Sanel Redžić

U sklopu festivala Baščaršijske noći u JU BKC Sarajevo, večeras s početkom u 21 sat, nastupit će Sanel Redžić i Andrea Nikolić.

Profesor klasične gitare Sanel Redžić, Tuzlak sa adresom u Njemačkoj važno je ime na internacionalnoj sceni. 

O tome kako su izgledali njegovi početci, koliko je odricanja potrebno da bi se uspjelo na svjetskoj sceni i kakvi su mu planovi u narednom periodu otkrio je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sanel Redžić i Tal Hurwitz koncertnom otvaraju Sedmicu gitare u Tuzli

Sanel Redžić i Tal Hurwitz koncertnom otvaraju Sedmicu gitare u Tuzli

Radiosarajevo.ba: Jedan ste od najvirtuoznijih gitarista svoje generacije, kako je započela Vaša priča?

Redžić: Sa sedam godina krenuo sam u Osnovnu muzičku školu Tuzla - smjer gitara, tako da sam išao paralelno u osnovnu školu i osnovnu muzičku školu. Kada sam upisivao muzičku školu nisam znao da se tamo uči klasična muzika, to je bio neki period poslije rata u Bosni i Hercegovini i mislio sam da ću naučiti akorde i svirati pjesme, te postati popularan među publikom kad odrastem. Međutim, kada mi je bilo 11 godina, prvi put sam čuo klasičnu gitaru i zaljubio sam se u taj zvuk, znao sam čime se želim baviti u životu. Osnovnu muzičku školu završio sam u Tuzli, kao i srednju muzičku školu i nakon toga se selim u Weimar, u Njemačku. Tamo sam 2007. godine upisao Muzičku akademiju, jednu od najboljih muzičkih akademija na svijetu, studirao sam osam godina, završio sam tri nivoa, tri stepena muzičkog obrazovanja. Najveći stepen obrazovanja stekao sam u Weinmaru, u rangu doktorata.

Radiosarajevo.ba: Školovali ste se u Tuzli, zatim u Njemačkoj, a kasnije ste postali i profesor na Muzičkoj akademiji u Beču, koliko Vam znači to što mladim generacijama prenosite svoje znanje?

Sanel Redžić i Divanhana
Foto: Facebook: Sanel Redžić i Divanhana

Redžić: Na Muzičkoj akademiji u Beču radio sam vrlo kratko, nakon Beča radio sam u Osijeku. Pored Osijeka radio sam i radim na Muzičkoj akademiju u Weimaru i na Univerzitetu u Erfurtu. Često gostujem i na drugim muzičkim akademijama, čest sam gost na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Potrugalu, Kini. Prije korone sam često bio gost na muzičkim akademijama u Meksiku. Prenošenje znanja je jedna od misija muzičara - znanje koje imamo, iskustva koja pravimo prenosimo mladim generacijama. To je jedna od najljepših stvari u ovom poslu.

Radiosarajevo.ba: Kako izgleda Vaš radni dan?

Redžić: Uvijek se našalim i kažem da sam mislio da ću svirati gitaru cijeli život. Međutim, sve manje imam vremena za gitaru, a sve više vremena provodim na računaru. Bavim se i audio-video produkcijom, predavanjima i organizacijom, organizujem Tuzla Guitar Week, vježbanjem solo programa, vježbanjem programa kamerne muzike sa drugim instrumentima. Nekad imam osjećaj da u jednom danu provedem pet dana, tako da je zaista šaroliko.

Radiosarajevo.ba: Od čega se sastoji Vaš repertoar?

Redžić: Moj repertoar se sastoji od širokog spektra kompozicija, muzike od baroka pa sve do modernih kompozicija, a vrlo rado napravim i izlet u neki drugi žanr. Često sarađujem s nekim drugim umjetnicima, poput benda Divanhana. Imam jedan jako, jako bogat solo repertoar, repertoar s različitim instrumentima u različitim kamernim kombinacijama, repertoar s orkestrima. Imam sigurno jedan program od šest, sedam sati.

Radiosarajevo.ba: Voli vas i publika, ali i kritika, koliko je odricanja potrebno za velika priznanja?

Sanel Redžić
Foto: Facebook: Sanel Redžić

Redžić: Ovo čime se bavim je zaista jedan način života, dakle nešto čemu prilagođavate svoju svakodnevnicu i zahtijeva naravno jako puno odricanja. Na neki način robujem svom instrumentu kroz pripreme za koncerte, za predavanja, za snimanja. Ovakav način života je moguće voditi ako to radite iz srca, potrebe prema muzici i lijepim stvarima.

Radiosarajevo.ba: Učestovali ste na brojnim međunarodnim takmičenjima, koja nagrada je Vama najznačajnija?

Redžić: Učestvovao sam na brojnim takmičenjima, osvojio sam 36 internacionalnih nagrada. Međutim, teško je sada izdvojiti neku nagradu jer za svako takmičenje za koje sam se spremao, imam jako puno anegdota i sjećanja. Svaka nagrada mi je otvorila neka nova vrata, donijela nova poznanstva koja su mi kasnije pomogla. Mogu možda izdvojiti dvije, tri nagrade od svih tih 36 nagrada. Pamtim prvo mjesto koje sam s 12 godina osvojio u Tokiju na internacionalnom takmičenju gitare, to je jedno od tri najjača takmičenja na svijetu za gitaru. Nagrada u Tokiju, kasnije mi je donijela veliki broj koncerata u Aziji, Kini, Japanu, otvorila mi je mnoga vrata na raznim festivalima, scenama u Europi i Americi. Pored toga izdvojit ću prvu nagradu u Weimaru 2009. godine, gradu u kojem sam studirao i u kojem živim. To je jedno od najvećih takmičanja, mogu slobodno reći u svijetu, za mlade gitariste. Mogao bi možda još izdvojiti prvu nagradu na Gitarijadi, festivalu u Beogradu 2005. godine, to je moja prva internacionalna nagrada.

Veliko radovanje! Sutra - 28.07. skupa sa dragom Andrea Nikolić, violina, nastupam na Baščaršijskim noćima u Sarajevu....

Posted by Sanel Redžić on Wednesday, July 27, 2022

Radiosarajevo.ba: Nastupali ste širom svijeta, koji nastup posebno pamtite i zbog čega?

Redžić: Svirao sam u više od 30 zemalja, stotine koncerata, možda i više od hiljade, tako da je teško izdvojiti jedan koncert. Pamtim koncert u Moskvi, u Kući muzike - jednoj od najprestižnijh sala u Rusiji, koncert u Ukrajinskoj filharmoniji u Kijevu, koncert u Yamaha sali u Japanu, koncert u Meksiku s filharmonijom u nevjerovatnom Soumaya muzeju.

Radiosarajevo.ba: Znate li tačan broj svojih nastupa?

Redžić: Tačan broj nastupa ne znam, ali mislim da je oko hiljadu.

Radiosarajevo.ba: Sarajevska publika ima Vas priliku slušati u sklopu Baščaršijskih noći, kakav je osjećaj nastupati pred bosanskohercegovačkom publikom?

Redžić: Zaista je poseban osjećaj svirati pred domaćom publikom, svaki put imam potrebu da se ponovo dokažem jer je to publika pred kojom nastupam od malih nogu. Većina ljudi koja dolazi na moje koncerte, prati me od mladih dana pa do danas. Redovno imam potrebu da budem još bolji i da pokažem na koji način sam se razvijao u prethodnom periodu. Na Baščaršijskim noćima sviram od 2007. godine, to je predivan festival. Predivna atmosfera vlada u mjesecu julu u Sarajevu, tako da je velika čast biti dio toga.

Radiosarajevo.ba: Šta posjetitelji koji večeras u 21 sat dođu na koncert u BKC-u mogu očekivati?

Redžić: Posjetitelji imaju priliku čuti moj nastup sa bosanskohercegovačkom violinisticom Andreom Nikolić. Andrea i ja imamo u planu mnogobrojne koncerte u narednom periodu, pripremili smo jako lijep i veoma slušljiv program koji se sastoji od kompozicija četiri kompozitora: Niccola Paganinija, Raffaela Bellafrontea, Manuela de Falla i Astora Piazzolle.

Danas je u rad puštena web stranica Tuzlanske Sedmice Gitare (Tuzla Guitar Week) www.guitarweek.ba te su otvorene...

Posted by Sanel Redžić on Thursday, February 17, 2022

Radiosarajevo.ba: Kakvi su Vam planovi u narednom periodu?

Redžić: Od 31. jula do 6. augusta u Tuzli se održava Tuzla Guitar Week. Od 2016. godine radio sam Ljetnu školu na Zlači, to je jedan predio na Konjuh planini, u blizini Tuzle. Tamo su dolazili mnogi gitaristi, preko stotinu gitarista je prošlo od te 2016. godine i javila se potreba prošle godine da se napravi jedna malo veća, ljepša priča oko toga svega i da se to prebaci u Tuzlu. Iz te priče nastao je Tuzla Guitar Week. Otvorenje će početi mojim koncertom u novoizgrađenoj zgradi Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli Sveti Franjo.

Radiosarajevo.ba: Kako je zamišljen ovogodišnji program?

Redžić: Održat će se četiri koncerta: 31. jula, 2. augusta, 4. augusta i 6. augusta. Prvu noć će mi se pridružiti prijatelj iz Izraela, Tal Hurwitz. Drugi koncert je 2. augusta, imamo dvojicu gitarista, jedan je iz Beograda, a jedan iz Sarajeva. Iz Beograda imamo Pavla Filipovića, a iz Sarajeva Đanija Šehua, profesora gitare sa Muzičke akademije u Sarajevu. Treći koncert održat će se 4. augusta, riječ je o koncertu kamerne muzike s Andreom Nikolić. Istu noć, nakon nas, nastupaju Vedrana Šimić i Elvis Sivčević. Zadnja noć, 6. august, planirana je za koncert učesnika Tuzla Guitar Week-a. Pored toga imamo svakodnevne master klase, majstorske radionice, dolazi nam 21 učesnik iz 8 zemalja. Planiran su i dani graditelja gitara, 5. i 6. augusta dolaze nam tri graditelja u Tuzlu: Slavko Mrdalj iz Srbije, Zoran Kuvač iz Banja Luke, te Tarik Sarić koji je iz Bosne i Hercegovine, ali živi u Holandiji već dugi niz godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije