Gitarista Sanel Redžić pretvorio ruševnu kuću kraj Tuzle u umjetnički raj

5
Radiosarajevo.ba
Gitarista Sanel Redžić pretvorio ruševnu kuću kraj Tuzle u umjetnički raj
Privatni album / Kuća pokraj jezera

Svojim pratiteljima na Faceoboku, poznati gitarsita Sanel Redžić pokazao je fotografije obnovljene kuće u koju je uložio dvije godine rada.

Iako već duže vrijeme živi i predaje u Weimaru u Njemačkoj, a koncertira širom svijeta, međunarodno prizanti gitarista odlučio je da prirodni ambijent njegove rodne Tuzle bude mjesto na kojem će najradije boraviti.  Na lijepoj lokaciji u šumarku kraj jezera, Redžić je sebi uredio rezidenciju u kojoj može neometano svirati, pripremati nove projekte, prikupljati snagu.

"Ja sam kao još mali dječak dolazio na ovu lokaciju, obzirom da je moj tadašnji profesor gitare Predrag Stanković u blizini imao vikendicu. Tu sam veoma rado vježbao i pripremao se sa Stankovićem za takmičenja širom Europe sa kojih sam se vraćao sa nagradama i priznanjima. Ni sanjao nisam da ću jednog dana i sam tu imati svoju nekretninu. Ideja za kupovinu jedne kuće na ovom mjestu se rodila sasvim spontano sredinom 2018. godine te sam nakon skoro godinu dana razmišljanja odlučio kupiti kuću, koja je tada bila u poprilično lošem stanju te je renovirati po svom ukusu", kaže Redžić.

Kuća pokraj jezera - undefined

Privatni album : Kuća pokraj jezera

Dodaje da mu mnogo znači i to što se kućica nalazi u samoj blizini Tuzle ali u skoro netaknutom prirodnom ambijentu.

"Dugo sam vremena maštao o jednom ovakvom mjestu gdje ću se odmoriti od napornih putovanja, reflektora, stresa, te gdje ću s vremena na vrijeme napuniti baterije za naredne projekte. Cijelo ovo okruženje me veoma inspiriše i opušta te u isto vrijeme vuče da se bavim kreativnim radom", otkriva.

Kako saznajemo, Redžić je, uprkos otežavajućim okolnostima usljed COVID pandemije, ove godine ipak ostvario nekoliko koncerata i majstorskih radionica, između ostalog u Portugalu i Sloveniji. Pored toga, već peti je put održao ljetnu školu gitare na Zlaći kod Tuzle gdje je radio sa trinaest gitarista iz četiri države. 

"Zadnjih godina veoma puno predajem, radim sa gitaristima svih uzrasta - od početnika, preko studenata do penzionera koji su u starim danima otkrili ljubav za klasičnom gitarom. Kada mi trenutna situacija sa pandemijom dozvoli, onda putujem i nastupam. Pored toga nekoliko zadnjih godina se bavim i audio-video produkcijom, obzirom da imam svoj studio, tako da jako puno snimam u slobodno vrijeme te snimke objavljujem na svoj YouTube kanalu, tako da sam uprkos mjerama zabrane okupljanja konstantno u kontaktu sa svojom publikom.

Ipak, kao i mnogim drugim umjetnicima, i Redžiću je period pandemije predstavljao izazov u profesionalnom smislu. U budućnosti očekuje olakšanje, s obzirom na vakcine:

"Iskeno sam se zaželio nastupa uživo tako da sam jedva dočekao stati ponovo na binu. Vakcinisao sam se protiv korona virusa tako da trenutno mogu nesmetano putovati i nastupati."

Kuća pokraj jezera - undefined

Privatni album : Kuća pokraj jezera

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije