Juli u znaku 26. po redu festivala "Baščaršijske noći"

0
Radiosarajevo.ba
Juli u znaku 26. po redu festivala "Baščaršijske noći"
plakat / Festival Baščaršijske noći

Festival Baščaršijske noći ove godine obilježava 26 godina svog poslijeratnog postojanja. "Baščaršijske noći" su se održavale i prije rata – agresije na Sarajevo i BiH, ali sporadično, od slučaja do slučaja.

Bila je to, u stvari, 'Baščaršijska noć' tokom koje se održavalo između 15 i 20 raznovrsnih kulturnih programa na različitim prostorima širom Općine Stari Grad. Osnove "Baščaršijskih noći" postavljene su 1988. i 1989. godine.

Tada je Sejfudin Tanović (1926. – 1999.) filmski reditelj, pisac, kulturni radnik i iznad svega, zaljubljenik u Sarajevo i BiH, zajedno sa nekolicinom entuzijasta, ponovo pokrenuo "Baščašijske noći".

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Sarajevska filharmonija koncertom u četvrtak otvara festival 'Baščaršijske noći'

Sarajevska filharmonija koncertom u četvrtak otvara festival 'Baščaršijske noći'

Od 1995. godine osmišljen je i pokrenut koncept međunarodnog Festivala koji traje mjesec dana od 1. do 31. jula, a programi se dešavaju na prepoznatljivim lokacijama širom Sarajeva (od Centralne pozornice preko puta Vijećnice, zatim u prostorima kao što su Bošnjački institut, aula zgrade Vijećnice, Kolobara han, Muzej Jevreja i Galerija 'Novi hram' Svrzina kuća, Dom OS BiH - ljetna bašta i dvorana, BKC, Morića han, Kuršumli medresa, Sebilj, Bijela i Žuta Tabija, Brusa bezistan, Park Atmejdan, ljetna pozornica kod Zemaljskog muzeja, Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, ljetna pozornica na Ilidži, Galerija na Dobrinji, trgovi i ulice širom Sarajeva itd).

To je bio početak Baščaršijsih noći kakve smo poznavali u proteklih četvrt vijeka. Baščaršijske noći su dobile publicitet i postale su jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, a juli u Sarajevu je postao prepoznatljiv između ostalog upravo i po ovom Festivalu.

Sarajevo je oduvijek plijenilo pažnju turista svojim specifičnim spojem istoka i zapada, a koncept Festivala je nastojao da tu atmosferu prenese i u programe koji su selektovani tako da predstavljaju spoj savremenog i tradicionalnog.

Tokom proteklih 25 godina mnoštvo posjetitelja imalo je priliku da prati brojne programe koji su uključivali: klasičnu, pop, rock, jazz, etno i sevdah muziku, nastupe folklornih ansambala, te različite muzičko-scenske programe za djecu. Izvedene su brojne pozorišne predstave i monodrame, održavani su književni programi i večeri poezije, a eminentni likovni umjetnici su izlagali svoja djela tokom trajanja ovog Festivala. U proteklim godinama na Festivalu su nastupila zvučna imena regionalne muzičke scene, ali i umjetnici svjetskog glasa kao što su recimo Manu Chao, ili Joan Baez.

Između ostalih nastupali su: Dino Merlin (dva velika koncerta kod Vječne vatre i na stadionu Koševo), Đorđe Balašević, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, Massimo Savić, grupa TBF, Stefan Milenković, Sarajevska filharmonija, francuski dirigent, kompozitor i pijanista Eric Breton, britanski pijanista i kompozitor David Wilde (koncert na Bijeloj tabiji), Derviši iz Konye, Svjetski orkestar Muzičke omladine, Jadranka Stojaković, Emina Zečaj, Flori Jagoda, itd.

Naravno da je zbog kvalitetnih programa, otvorenih scena i atraktivnih prostora na kojima se oni
održavaju, te besplatnog ulaza na većinu programa i posjeta Festivalu bila veoma velika.

U proteklih 25 godina publika je uživala u programima umjetnika svjetskog glasa, a sve programe je pratilo više od 1,6 miliona posjetilaca. Tako sa ponosom možemo istaknuti da su tokom proteklih četvrt vijeka, u BiH dolazili umjetnici i ansambli sa svih strana svijeta, a u Sarajevu je gostovalo i učestvovalo oko 10.000 domaćih i stranih umjetnika. 

Tokom ovogodišnjeg Festivala 'Baščaršijske noći' građanima Sarajeva, gostima i stranim posjetiocima će se tokom jula predstaviti izvođači iz velikog broja zemalja. Učestvovaće u zanimljivim kulturnim programima, na različitim lokalitetima u gradu, ali i širom Bosne i Hercegovine: Narodno pozorište Sarajevo, Plato iznad Trebevićke žičare, JU Bosanski kulturni centar KS, Gazi Husrev-begov Hanikah, Srebrenik – Stari grad (Gradina), Kompleks Panonskih jezera – Tuzla, Kozluk, Pozorišni trg - Susan Sontag, Centralna pozornica Vijećnica, Ljetna pozornica Ilidža, Avlija Svrzine kuće, Memorijalni kompleks Spomen-park Vraca, Galerija Mak,  trgovi i ulice Sarajeva.

Biće održano 27 programa na kojima će učestvovati izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, S. Makedonije, Njemačke, Irana, Kanade i Turske. Bitno je istaknuti da će ulaz na sve programe, osim za predstavu „Ljetopis o kralju Tvrtku“ i za koncert Maje Milinković biti slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije