Vedran Tuce: Sarajevska filharmonija na pragu stogodišnjice postojanja

0
V. A. Z.
Vedran Tuce: Sarajevska filharmonija na pragu stogodišnjice postojanja
Foto: Radiosarajevo.ba / Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije

Uoči ljetne pauze, direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce ima mnogo razloga za zadovoljstvo. 

Osim što je orkestar zabilježio sjajan povratak na scenu nakon pandemije, uz nekoliko široko prepoznatih off programa, ozvaničena je i nabavka novog i dugo očekivanog koncertnog klavira. Ovo je sjajna uvertira za narednu sezonu kojom započinje oblježavanje stogodišnjice postojanja Sarajevske fiharmonije, najvećeg i najstarijeg orkestra u BiH.  

Povod za razgovor s direktorom ove institucije je i večerašnji koncert kojim će Sarajevska filharmonija otvoriti festival Baščaršijske noći. Solista Isak Haračić izvest će čuveni Koncert za violončelo i orkestar Sergeja Prokofieva, a program će upotpuniti i popularna "Klasična simfonija" istog kompozitora. Koncertom koji počinje u 20,00 sati u Narodnom pozorištu, dirigovat će maestra Samra Gulamović

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Konačno: Novi koncertni klavir Steinway uskoro stiže u Sarajevo

Konačno: Novi koncertni klavir Steinway uskoro stiže u Sarajevo

"Jako me veseli što je završni koncert realizovan sopstvenim snagama, uz Isaka Haračića, našeg solistu, i Samru Gulamović, uz veoma lijep program.

Sezona je bila polovično obilježena pandemijom i smanjenim brojem publike. Na svu našu sreću, to je završeno. Počeli smo disati punim plućima. Bilo je interesantnih projekata koji su izazvali i veliki publicitet. To su tzv. off programi - Sarajevo ljubavi moja, Red Bull Symphonic i koncertno izvođenje mjuzikla Kosa, koje smo radili u koprodukciji s Narodnim pozorištem Sarajevo. 

Čeka nas sljedeća sezona puna lijepih iznenađenja i zanimljivih solista i dirigenata. Uz veliku podršku Ministarstva kulture KS i pemijera Vlade KS Edina Forte, privodimo kraju projekt popunjavanja nedostajućih radnih mjesta instrumentalista, tako da u punom kapacitetu možemo ući u slavljeničku godinu. U godinu 2023. kada obilježavamo stogodišnjicu postojanja Sarajevske filharmonije, ulazimo sa kompletiranim minimalnim "a due" sastavom, što će biti prvi put u ovih sto godina (a due podrazumijeva da u duvačkom korpusu simfonijskog orkestra svaki instrument svira minimalno dvoje instrumentalista, op. ur).

To su instrumenti koji nama tradicionalno nedostaju, ponajprije iz razloga što se manje izučavaju u školskom sistemu - oboa, fagot, horne. Nadamo se da će i obogaćivanje orkestra će potaknuti otvaranje odgovarajućih odsjeka u muzičkim školama i akademijama.  Popunjavanjem orkestra mi nećemo više zavisiti od honorarnih gostujućih muzičara koje smo morali angažiovati za određene programe. 

To će se odmah odraziti i na kvalitet ponuđenih programa, te na renome solista i dirigenata koji nam budu dolazili", izdvaja naš sagovornik.  

Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije
Foto: Radiosarajevo.ba: Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije

Kada je u pitanju predstojeća sezona, direktor Sarajevks filharmonije najavljuje: 

Sto godina nije mala stvar. Iako stoti rođendan slavimo 24. oktobra 2023, cijela naredna sezona će posvećena tom jubileju. Jedan takav jubilej to zaslužuje. 

Sarajevska filharmonija koncertom u četvrtak otvara festival 'Baščaršijske noći'

Sarajevska filharmonija koncertom u četvrtak otvara festival 'Baščaršijske noći'

Sljedeća sezona zamišljena je tako da ćemo na svakom od koncerata izvoditi po jedno djelo bosanskohercegovačkih kompozitora. Očekuju nas imena čije su biografije impozantne. Bit će među njima studenti ponajboljih svjetskih kompozitora dvadesetog stoljeća, nekih od najboljih solista, profesori čuvenih konzervatorija. U planu nam je i projekt kojim ćemo podsticati naše kompozitore da stvaraju orkestarska djela. Jedva čekamo sljedeću sezonu. 

Želja nam je da mladi počnu dolaziti u većem broju na naše koncerte. Ubijeđen sam da ćemo dobrom muzikom, dobrom izvedbom i kvalitetnim programima privući publiku u gledalište.

Ono što me zabrinjava, kao građanina i kao umjetnika, je smanjena kupovna moć publike. Ovo se može primijetiti po osjetno većem initeresu za programe koji su besplatni. S direktorom Narodnog pozorišta Dinom Mustafićem radimo na tome da prilagodimo cijene ulaznica svim kategorijama publike, da maksimalno približimo naše kvalitetne kulturne programe svima koji bi željeli da im prisustvuju", naglasio je Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije, u razgovoru za Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije