Svečani koncert Sarajevske filharmonije: Beethovenova 'Eroica' i Molitva za Ukrajinu

0
Anadolija/Radiosarajevo.ba
Svečani koncert Sarajevske filharmonije: Beethovenova 'Eroica' i Molitva za Ukrajinu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Svečana akademija i koncert povodom 30 godina od opsade Sarajeva

Sarajevska filharmonija priredila je koncert kojim se obilježava trideseta godišnjica početka opsade Sarajeva, te izražava solidarnost s narodom Ukrajine. 

Uz sudjelovanje Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevska filharmonija i dirigentica Samra Gulamnović, za ovu priliku odabrali su program kojim se iskazuje pijetet prema žrtvama, ali i odaje počast herojima odbrane koji su omogućili da Sarajevo ostane nepokoreno. 

Nakon himne BiH, izvedeno je djelo ukrajinskog kompozitora Valentina Silvestrova "Molitva za Ukrajinu",  koje je komponovano 2014. godine. Uslijedila je čuvena "Lacrimosa" iz Mozartovog Requiema, da bi se koncert završio čuvenom 3. Beethovenovom simfonjom, poznatom i kao "herojska" (Eroica), napisanom 1804 godine. 

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Koncertu je prisustvovao otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini Serhii Miniailov kojemu su upućeni izrazi najdublje empatije. Posebno dirljivo mu se obratio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji ie izjavio da jedino narod Bosne može uistinu razumjeti svu patnju naroda Ukrajine.

Suorganizator koncerta koji je, u prisustvu brojnih zvanica iz kulturnog, političkog i diplomatskog kruga održan u Narodnom pozorištu Sarajevo, je Kanton Sarajevo.   

Opsada Sarajeva je najduža opsada glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila bit će obilježen Dana grada Sarajeva.

Tom prilikom, rečeno je kako se procjenjuje da je blizu 500.000 projektila ispaljeno na Sarajevo za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je 22. jula 1993. godine na grad palo 3.777 projektila.

Svečana akademija i koncert povodom 30 godina od opsade Sarajeva - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Svečana akademija i koncert povodom 30 godina od opsade Sarajeva

Okupljeni su se prisjetili branitelja, pripadnika Armije RBiH i svih žrtava koje su svoje živote dale kako bi danas ovaj grad bio slobodan. Rečeno je kako je to ujedno obaveza prema preživjelima, naročito mladim generacijama koje treba upoznati s prošlošću kada su odbranjene univerzalne vrijednosti zajedničkog života, multietničkog i evropskog Sarajeva.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je kako je prošlo 30 godina od napada koji je za cilj imao da uništi dušu zemlje.

"Prošlo je 30 godina od napada i opsade Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine. Iz današnje perspektive, kao i tada, sasvim je jasno da se nije radilo samo o želji da se uništi jedna zemlja i jedan grad, nego da se uništi raznolikost koja je tu zemlju i taj grad činila prepoznatljivim stoljećima", rekla je Karić.

Dodala je kako kada se govori o opsadi Sarajeva govori se o napadu na urbanu civilizaciju koja je nagovijestila prijetnju na gradove širom svijeta.

"Glavni cilj napada tih savremenih barbara je ta ista različitost gradova i društava. Ono što nije zaustavljeno na vrijeme tih '90-ih godina u BiH, danas postaje sve vidljivije širom svijeta, pa i u Evropi. Uvjerenje i nada da je zlo s oslobođenjem Auschwitza i padom nacista, pobijeđeno, danas se nažalost ne čini tako uvjerljivim", rekla je Karić.

Dodala je kako ono što se mislilo da će ostati u historiji ljudskog beščašća, ponovo se vraća na scenu kroz brutalnost, destrukciju i fašističku ideologiju u novom ruhu.

"Mi u BiH i Sarajevu i danas , kao i prije 30 godina, te '92. godine, bili smo na strani pravde, istine, civilizacije u kojoj se različitosti doživljavaju kao najveća ljepota i najveća prednost. Sarajevo je bilo i bit će grad slobodoljubljivih ljudi. Sarajevo je tada kao i danas antifašistički grad. U Sarajevu i BiH, prije 30 godina, podjednako kao i danas želimo biti na onoj strani na kojoj se brane prave vrijednosti civilizacije. Potpuno smo svjesni da ta borba i dalje traje“, rekla je Karić.

Svečana akademija i koncert povodom 30 godina od opsade Sarajeva - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Svečana akademija i koncert povodom 30 godina od opsade Sarajeva

Podsjetila je na sve poteškoće s kojima su se građani Sarajeva susreli tokom opsade, ali i na njihov prkos u želji da izbore slobodu. Podsjetila je i na mnoga kulturna događaja koja su se odvijala u tom periodu.

Dodala je kako su umjetnost i ljubav prema lijepom u tom periodu su bili duhovna hrana za građane i građanke Sarajeva te izvor nade u bolju budućnost.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić kazao je kako Sarajevo danas obilježava 30 godina od početka opsade, najduže vojne opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji.

"Opsada i razaranje glavnog grada Bosne i Hercegovine je bez sumnje jedan od najstrašnijih zločina u 20. vijeku. Za vrijeme opsade koja je trajala 1.445 dana, nije bilo sigurnog mjesta, kuće, škole, bolnice, kulturne ustanove, ni vjerskog objekta. Kultura sjećanja nas obavezuje da nikada ne zaboravimo sve zločine i svu nepravdu nad Sarajevom, da nikada ne zaboravimo da je grad Sarajevo sa obližnjih brda bio stalno izložen granatiranju svih vrsta naoružanja i napadima od strane paravojnih formacija koje su činile naše dojučerašnje komšije, školski drugovi, prijatelji, potpomognuti profesionalnom vojskom JNA", rekao je Okerić.

Svečana akademija i koncert povodom 30 godina od opsade Sarajeva - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Svečana akademija i koncert povodom 30 godina od opsade Sarajeva

Dodao je kako je grad odbranjen zahvaljujući naporima branitelja i nesalomljivom duhu Sarajeva.

"Zločinci su tokom opsade ubili 1.601 dijete. Tokom opsade ubijeno je i poginulo 11.540 osoba, ranjeno je više od 50.000 građanki i građana Sarajeva", rekao je Okerić.

S večerašnjeg programa upućena je i podrška ukrajinskom narodu.

Ranije je u Vijećnici otvorena izložba Paula Lowea ”Opsada/Siege“.

U ulici Kulovića u multimedijalnoj instalaciji upriličena je rekonstrukcija velikih bijelih platna koja su štitila građane Sarajeva od snajperskih hitaca, a u isto vrijeme ispred Pozorišta mladih je upriličena Kuhinja pod opsadom sa degustacijom jela koja su spremana tokom opsade u Sarajevu.

Na fasadi Vijećnice večeras je upriličena video projekcija "Sarajevske ruže", simbolima opsade i stradanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995. godine.

Sarajvska filharmonija: Koncert povodom 30 godina opsade Sarajeva

Program: 

  • D. Šestić/ arr. R. Rihtman: Himna Bosne i Hercegovine
  • V. Silvestrov /arr. E. Resatsch: „Molitva za Ukrajinu“
  • W. A. Mozart: Requiem u d-molu, K. 626, Lacrimosa
  • L. van Beethoven: Simfonija br. 3 u Es-duru, op. 55, „Eroica“

SAMRA GULAMOVIĆ, dirigentica
Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije