Građani degustirali hranu koja se jela tokom opsade Sarajeva

5
Radiosarajevo.ba
Građani degustirali hranu koja se jela tokom opsade Sarajeva
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Degustacija ratne hrane

Glad je bila jedan od najvećih neprijatelja u opkoljneom gradu. Tokom opsade namirnice su teško dolazile do stanovništva, a humanitarna pomoć uglavnom se sastojala od hrane koja je bila aspolutno bezukusna.

Tokom opsade koja je trajala 44 mjeseca većinom vrijedne Sarajke svojim su porodicama pripremale jela koja bi se danas mogla nazvati pravim čarolijama. Jela sa minimalno sastojaka, od nekvalitenih namirnica, bez začina hranila su gladna usta opkoljenih Sarajlija.

Ispred Pozorišta mladih danas je povodom obilježavanja 30 godina od početka najduže opsade u modernoj historiji održana degustacija jela "Kuhinja pod opsadom", piše N1

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Već godinama kruže glasine da su pojedine konzerve koje su poslane u Sarajevo bili ostaci iz Vijetnamskog rata kojima je rok istekao još 70-ih godina 20. stoljeća. Icar, konzerva, konzerva govedine po pričama Sarajlija koje su preživjele opsadu bila je gotovo nejestiva. Hranu iz te konzoreve prema ratnim pričama nisu htjele jesti ni izgladnjele životnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije