Gitarista Jure Cerkovnik održao koncert u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Gitarista Jure Cerkovnik održao koncert u Sarajevu
Foto: Vanja Čerimagić / Jure Cerkovnik na koncertu u Sarajevu

Slovenački muzički umjetnik Jure Cerkovnik, jednog od najuspješnijih gitarista mlađe generacije, održao je solistički resital u sklopu decembarskog repertoara Koncertne sezone 2021/22 na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. 

Na programu je bila Svita u a molu, BWV 995 (Johann Sebastian Bach); Introdukcija i varijacije na Mozartovu temu, op. 9 (Fernando Sor), Nocturne “Rêverie”, op. 19 (Giulio Regondi), te Pet bagatela (William Walton).

Jure Cerkovnik (Slovenija, 1990) diplomirao je klasičnu gitaru 2013. godine na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču u klasi istaknutog gitariste i pedagoga Alvara Pierrija, gdje je i magistrirao 2015. godine. Drugi magistarski studij u oblasti muzičke pedagogije nastavlja na Visokoj školi za umjetnost u Zürichu u klasi profesora Andersa Miolina, koji završava u junu 2017. godine, dok treći magistarski studij u domenu specijaliziranog koncertnog izvođaštva stiče na istoj akademiji 2019. godine, gdje je od 2016. angažovan kao asistent, od 2019. kao docent na programu PreCollege, te od 2021. kao zamjenik na poziciji profesora gitare.

Jure Cerkovnik, višestruko nagrađivani gitarista,  do sada je koncertirao u više zemalja svijeta, među kojima su Tajvan, Italija, Francuska, Švicarska, Njemačka, Austrija, Belgija, Danska, Češka, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Slovenija, a iza njega su i dvije koncertne turneje u Japanu 2018. i 2019. godine. Nastupao je na brojnim festivalima poput Forum Wien, Zurich Guitar Days, Lucerne Guitar Festival, Vienna Guitar Festival, Postojna Guitar Week, Sarajevske večeri muzike (SVEM), Festival international de guitar classique de Nendaz, Rencontres Guitares de Bulle, Sarajevo International Guitar Festival, Acerra Guitar Meeting i dr, na kojima se redovno pojavljuje i u ulozi predavača na majstorskim radionicama. U februaru 2017. imao je svoj solistički debut u čuvenom Konzerthausu u Beču, a nastupao je i u Arnold Schoenberg Center Wien, Ehrbar Saal u Beču, Iwami Art Center u Shimane (Japan), Eufrazijevoj bazilici u Poreču, Narodnom pozorištu u Sarajevu, Slovenskoj filharmoniji, dvorcu Werdenberg. Među aktuelnim muzičkim saradnjama posebno se ističe niz koncerata održanih u Sloveniji u septembru 2021. sa baritonom Jakom Mihelačem, pjevačem berlinske Opere Unter den Linden, sa kojim priprema i CD obrada solo-pjesama slovenačkih kompozitora, te talijanskih baroknih arija.

Kao solist nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Karlovy Vary, Vrhniškim simfonijskim orkestrom Simfonika (Slovenija), te sa Sarajevskom filharmonijom uz maestra Ralpha Kirchera iz Austrije. Više njegovih izvedbi snimljeno je za potrebe arhiva RTV Slovenije. Izvodi raznovrstan repertoar koji obuhvata gitaristička djela svih epoha, od renesanse i baroka, do savremene gitarističke literature 20. i 21. stoljeća. Njegov prvi CD “Palettes” objavljen je u decembru 2017. godine za diskografsku kuću Baros Records i predstavlja djela Poncea, Ourkouzounova, Rebaya i Bogdanovića.

O repertoaru Koncertne sezone informirajte se na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije